Yunet
 

Društvo

Zajedno protiv nasilja nad decom

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. oktobar 2022. • 13:18 •

Zajedno protiv nasilja nad decom

Svi nadležni organi i institucije treba da deluju koordinisano i udruženo kako bi se obezbedila bolja bezbednost dece i njihova veća zaštita od nasilja, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić na VII Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost i odgovornost 2022.“ i naglasila da ujedno treba osnaživati i decu i uvažiti njihovo mišljenje.

Kisić je navela da nas sve uvek duboko potrese svaka dečija suza, a naročito sudbina dece čija je bezbednost narušena i da zato o ovoj temi treba u svakoj prilici razgovarati, kako bismo deci obezbedili kontinuiranu podršku i zaštitili ih od svih oblika nasilja, eksploatacije i zlostavljanja.
„Zaštita dece i njihova bezbednost je prioritet svih državnih organa. Ovo je tema koja zahteva stalnu pažnju svih nas. Deca su naša budućnost i zato je svaki korak u unapređenju njihovih prava i zaštite, kao i briga o njima, korak ka izgradnji boljeg i
naprednijeg društva“, istakla je ministarka Kisić.
Kako je navela, sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Vlade Republike Srbije. S tim u vezi, donete su različite strategije i protokoli.
Vlada je 2020. godine donela Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja 2020-2023., a ove godine je usvojila i novi Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja koji uključuje nove pojavne oblike nasilja, kao što su digitalno nasilje i dečiji rad.
Kisić je istakla i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja priprema novu Strategiju socijalne zaštite u kojoj će naročita pažnja biti posvećena segmentu razvoja intenzivnih usluga za decu i porodice sa decom.
Jedna od takvih usluga je usluga porodičnog saradnika koja će biti implementirana u okviru centara za decu, mlade i porodicu.
Ministarka Kisić je podsetila i na Nacionalnu dečiju liniju NADEL koja deluje više godina u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine i koja je pored savetodavne telefonske linije za decu i mlade razvila i anonimnu i poverljivu onlajn uslugu za dopisivanje odnosno "četovanje" sa stručnim savetnicima i psiholozima.
VII Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost i odgovornost 2022.“ otvorila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a na konferenciji su govorili i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Robert Hil i zvanični zastupnik Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena