Yunet
 

Društvo

U Novom Sadu zimus i proletos posađeno više od 2.600 stabala novog drveća

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. april 2024. • 10:32 •

U Novom Sadu zimus i proletos posađeno više od 2.600 stabala novog drveća

U Novom Sadu je zimus i proletos posađeno 2.634 sadnice različitih vrsta drveća. Od novembra do sredine aprila najviše su sađeni koprivići, kedrovi, likvidambi, katalpe, omorike, ukrasne trešnje, javori, platani i bagremi. Najveći broj sadnica posađen je u okviru programa obnove zelenila koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, takođe u velikoj meri obnovu zelenila u gradu su pomogle društveno-odgovorne kompanije kroz donacije sadnica u akciji „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ koja je počela u novembru 2023.godine. Sađeno je u svim delovima grada. Samo na Limanu 3, u blokovima uz ulice Narodnog fronta, Šekspirove, Bulevar Despota Stefana i Balzakovu, posađeno je 340, a u Limanskom parku 205 novih sadnica. Drveće je sađeno i na Novom naselju, Detelinari i Novoj detelinari, u kvartovima kod Betanije, oko Bulevara oslobođenja i Bulevara Evrope, na Klisi, Grbavici, Adamovićevom naselju, u centru grada i gradskim parkovima. A nove sadnice posađene su i u dvorištima 16 osnovnih i srednjih škola u gradu i prigradskim naseljima.
Oluje koje su pogodile Vojvodinu i Novi Sad 19. i 21. jula prošle godine polomile su i oštetile značajan broj drveća. Grad Novi Sad je na inicijativu gradonačelnika Milana Đurića ofirmio stručni tim koji je izradio plan obnove zelenila. Plan predviđa da se do 2027. godine posadi najmanje 6.000 stabala novog drveća. I već od jesenas smo počeli sa primenom tog plana. Od novembra prošle, do aprila ove godine posađene su 2.634 sadnice. Sadili smo u svim delovima grada. Na više lokacija presađeno je 100 odraslih sadnica, koje su kamionom vadilicom prenete iz starog rasadnika na Futoškom putu. Najviše velikih stabala presađeno u Železnički park, čak 55. Veliko drveće sađeno je na Keju, Dunavskom parku, Bulevaru Mihala Pupina… – kaže Miloš Egić direktor Gradsko zelenila.
Pored drveća, na više lokacija posađeno je i 2.735 sadnica žive ograde, 850 sadnica ruža, kao i 13.168 stabljika različitih vrsta šiblja. Sve novoposađene sadnice se redovno zalivaju, a u narednim danima sve će biti prihranjene mineralnim đubrivima i aminokiselnima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena