Yunet
 

Društvo

Za zeleniji Novi Sad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. mart 2023. • 10:03 •

Za zeleniji Novi Sad

U januaru i februaru JKP "Gradsko zelenilo" posadilo je u više gradskih kvartova 663 sadnice novog drveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja.

 A posađeno je i 275 sadnica ruža na Beogradskom keju. Na Limanima je posađeno 250 sadnica graba, koprivića, jasena i bagrema, i 200 sadnica ukrasnog šiblja. U centru grada posađeno je 89 sadnica sorbusa, lipe i ukrasnih trešanja. Centralna gradska zona ulepšana je sa čak 1.900 komada ukrasnog šiblja. Detelinara je bogatija za 68, a Petrovaradin za 97 novih stabala lišćara. Na ove dve lokacije posađano je i 194 sadnice ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, Klisi, Podbari, Salajci i Rotkvariji posađeno je 159 sadnica lišćara i 1.076 sadnica ukrasnog šiblja.
- Gradsko zelenilo će na zahtev gradonačelnika Milana Đurića u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima. Sadnja novog drveća biće nastavljena i tokom marta. A naš najvažniji zadatak u narednim danima jeste nastavak tretiranja drveće specijanom mešavinom pesticida i herbicida, koji drveće štite od štetnih organizama i bolesti. kako bismo sačuvali svako stablo i doprineli njegovog boljoj biološkoj kondiiciji u narednim mesecima i godinama naš fokus delovanja biće usmeren na prevenciju i zaštitu drveća kroz nastavak primene folijarne prihrane i pojačanu primenu dendrohirurgije - kaže Miloš Egić generalni direktor "Gradskog zelenila".
Gradsko zelenilo uvelo je 22. februara po ugledu na svetske metropole specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, tokom kog se crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja tretiraju drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo.
- Zdravtveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije. Zimsko tretiranje je značajna mera u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zimskim tretiranjem smanjuje se potencijal biljnih bolesti i štetočina koji prezimljavaju u krošnjama stabala, sakriveni u pukotinama kore, pupoljcima, ranama na kori - kaže Danijela Andrić pomoćnik direktora "Gradskog zelenila".
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena