Yunet
 

Društvo

Danas je zimski Krstovdan

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. januar 2024. • 10:29 •

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja.

Praznik se slavi kao uspomena na prve hrišćene koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija, uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Na Krstovdan se uvek posti, i to strogo na hlebu i vodi.

U nekim mestima u Srbiji postoje običaji da se uoči praznika krst stavi u vodu i da se unese u crkvu, ako se smrzne veruje se da će godina biti plodna, u suprotnom cela godina će biti loša.

Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjedanskog pasulja i – spremane su pihtije. Ali kako je Krstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje.

Veruje se da se u noći između 18. i 19. januara, odnosno između Krstovdana i Bogojavljenje, nebo otvara i javalja se Bog. Tačno u ponoć, u trenutku između ova dva praznika, nebo se otvara svega na sekund i tada bi trebalo da gledate u nebo i zamislite želju. Neka bude nešto važno, nešto što već dugo želite, ali i nešto na čemu ste spremni zaista da radite.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena