Yunet
 

Društvo

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. januar 2024. • 13:47 •

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst održano je širom Srbije

Do Časnog krsta na Adi Ciganliji najbrže doplivao Nikola Trajković

Bogojavljansko plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković.

U plivanju za Časni krst, u vodi temperature pet stepena Celzijusa, učestvovala su 44 plivača, a pored građana, takmičili su se i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Vojne Akademije i SVIBOR-a.

U takmičenju je učestvovala i jedna žena, Ksenija Jovanović.

Pobednik je dobio prelazni plašt i Časni krst u trajno vlasništvo.

Pre plivanja za Časni krst, u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je sveta bogojavljenska liturgija, a potom je organizovana svečana bogojavljenska litija, na čijem čelu su pripadnici Žandarmerije nosili Jerusalimski krst.

Po dolasku litije na Adu Ciganliju, sveštenici su izvršili čin osvećivanja vode i pročitali molitvu na jezeru.

Takmičenje je pratilo veliki broj građana, sveštenstva, počasni vod Žandarmerije kao i vod kadeta Vojne akademije.

Tradicionalnu bogojavljansku besedu ove godine održao je prezviter Aleksandar Jovanović.

Takmičenje je pratilo i kulturno-umetnički program, a glumac Milan Caci Mihailović je pročitao pobedničku pesmu konkursa za najlepšu bogojavljansku pesmu.

Dužina staze na kojoj se pliva iznosi 33 metra, što simbolizuje 33 godina Hristovog života.

Svi plivači moraju imati obavljen lekarski pregled i ne smeju biti mlađi od 18 godina.

Pravilo je da pobednik u takmičenju naredne dve godine ne može takmičarski da pliva za Časni krst, ali može revijalno.

Svetom liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine je obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici.

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska Srbije, Žandarmerija, SVIBOR i JP „Ada Ciganlija“.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka.

Posle krštenja, prema predanju, sveti Jovan je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Takođe, prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Užice:Za Časni krst plivalo rekordnih 110 učesnika, pobednik 23-godišnji student

Dvadesetrogodišnji student Vasilije Janić prvi je danas doplivao do Časnog krsta, za koji je ove godine, na Bogojavljenje, na Đetinji u Užicu plivalo rekordnih 110 učesnika.

„Jako je lep osećaj, prvi put sam učestvovao 2017. godine. Smatram da je ovo jedna od naših, iz duhovnog aspekta gledano obaveza da ispoštujemo, da saosećamo sa Isusom Hristom“, rekao je Janić za Tanjug.

U Bogojavljenskom plivanju učestvovalo je i 15 užičkih policajaca.

„Ovo je moje sedmo ili osmo učestvovanje, a prvi put da smo se okupili nas 15 kolega iz Policijske uprave Užice, kolege iz saobraćajne i granične policije, svi smo došli zajedno da podržimo naše građane i da pokažemo da je policija uvek tu sa našim ljudima“, rekao je pripadnik PU Užice Rade Vasović.

Svi učesnici ovogodišnje, 14. manifestacije dobili su ikonu, a pobedniku je pripao i zlatnik.

„Ovde nas je okupio veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ali i tradicija koju negujemo već 14 godina sa željom da ostanemo ujedinjeni u veri. Svi ste pobednici i svima želim blagostanje, dobro zdravlje i sreću. Sigurna sam da nas vera i uspeh u narednom periodu čekaju zahvaljujući tome što ćemo ostati na pravom putu, putu vere i hrabrosti“, poručila je učesnicima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Plivanju je prethodila litija od Crkve Svetog Marka do Gradske plaže.

Manifestaciju su organizovali JP Velki park i Srpska pravoslavna crkva uz tehničku podršku Crvenog krsta Užice, a pod pokroviteljstvom grada Užica.

Plivanjem za Časni krst u Banja Luci obeležen veliki praznik Bogojavljenje

Veliki hriščanski praznik Bogojavljenje obeležen je danas i u Banjaluci, proslavom koja je počela liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, zatim litijom gradskim ulicama i na kraju plivanjem za Časni krst.

Građani Banjaluke kažu da je važno da se sačuva tradicija plivanja za Časni krst budući da je, kako navode, Bogojavljenje veliki hriščanski praznik.

„Ovo je veliki praznik koji svake godine tradicionalno obeležavamo u našem Hramu Hrista Spasitelja, a počinje svetom arhijerejskom liturgijom, zatim osvećenjem vode, nakon čega formiramo svečanu litiju i gledamo najhrabrije kako plivaju za Časni krst“, rekao je jedan od prisutnih na ceremoniji bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Banja Luci.

Naveo je da je bitno da se očuva tradicija plivanja za Časni krst jer je, prema njegovim rečima, to praznik koji traje od davnina i veoma je važno da ga se svake godine setimo.

Građanka Banja Luke kaže da je to jedan od najvećih praznika gde se ne posti, bilo da pada na sredu ili petak, jer nam se tada, prema njenim rečima Gospod otkriva u svojoj punoći, u svojoj slavi.

„Grad Banja Luka ovaj praznik svake godine dočeka svečano“, navela je ona i istakla da dokle god postoji tradicija, postojaćemo i mi.

Još jedna Banjalučanka kaže da je januar jako lep mesec, da su tada mnogi praznici poput Badnjeg dana, Božića, Jovanjdana, Krstovdana.

„Drago mi je da ljudi dolaze da posete naše hramove, crkve, generalno u celoj Republici Srpskoj“, navela je ona.

Dodala je da je ovo divan običaj, da hrabri mladići plivaju i osvajaju Časni krst, ali i da je jako bitno da se tradicija održi.

 

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena