Yunet
 

Društvo

Begović: Veterinari dobar primer stavljanja nauke u funkciju privrednog razvoja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. januar 2024. • 18:51 •

Begović: Veterinari dobar primer stavljanja nauke u funkciju privrednog razvoja

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, u okviru obilaska naučnih centara u Srbiji, posle Instituta za prehrambene tehnologije u zgradi Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, obišla je i Naučni institut za veterinarstvo.

Ministarka je istakla da je Institut za veterinarstvo u Novom Sadu dobar primer kako je nauka stavljena u funkciju privrednog razvoja i usluga koje se pružaju kako bi se obezbedila sigurnija hrana i kontrolisale bolesti kod životinja.

“Hoću i da podsetim da su u vreme kovida veterinari i veterinarski instituti bili prva linija odbrane kada je trebalo da se uvede testiranje. Njihovo dragoceno iskustvo u radu sa različitim virusima koji napadaju životinje omogućilo je da primene svoja znanja i u zaštiti ljudi“, kazala je Begović.

Prema rečima direktora Instituta za veterinarstvo Save Lazića, u tekućoj godini biće primljena još tri mlada istraživača.

Institut, kako je naveo, raspolaže kadrom od 35 istraživača, od čega 31 doktor nauka, a ostalo su mladi ljudi na doktorskim studijama.

Naučno-istraživački rad je u funkciji unapređenja i razvoja specijalističkog rada, kazao je Lazić.

Ministarka Begović obišla je u toku dana u Novom Sadu i Tehnološki fakultet, kao i Institut za prehrambene tehnologije, uz sastanke sa timovima naučnika.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena