Yunet
 

Društvo

Sekretar Milošević uručio ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. april 2024. • 14:50 •

Sekretar Milošević uručio ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević danas je uručio ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu dva javna konkursa – za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti u 2024. godini.

Pokrajinska vlada je, preko resornog sekretarijata, obezbedila 16 miliona dinara za realizaciju 32 projekta.

Sekretar Milošević se ovom prilikom osvrnuo na osmogodišnju tradiciju pomenutih konkursa, i podsetio na to da su 2017. godine izdvojena četiri miliona dinara za finansiranje projekata nacionalnih manjina, odnosno pet miliona za istraživačko-umetničke projekte.

„Kroz naučnoistraživačke i razvojno-istraživačke projekte nacionalnih manjina svedočimo punoj humanizaciji naših života, nijansiranosti i slojevitosti celokupnog društva, harmonizovanog u različitosti. Pobornici ove ideje razumeju da pripadnici nacionalnih manjina čuvaju ne samo svoje zavičajne i etnokulturološke specifičnosti, već i svoja prava na izražavanje u naučnom i umetničkom smislu“, rekao je Milošević.

On je govorio i o umetničkim projektima navodeći da su nastali kao odgovor na zahteve sa Akademije umetnosti, pripadnika digitalne umetnosti i predstavnika Katedre za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka.

„Doprinos nauke, a posebno umetnosti, jeste da upravlja humanim ciljevima, da svakog čoveka nagradi. Sreća i dobrobit ogledaju se u razumevanju harmonizacije i pojma lepog, a onaj koji to razume, ima sve šanse da bude dobar čovek“, zaključio je sekretar.

Jedan od rukovodilaca za istraživačko-umetničke projekte doc. dr Marko Lazić sa Fakulteta tehničkih nauka rekao je da se na Katedri za arhitekturu i urbanizam, Katedri za animaciju u inženjerstvo i Katedri za scenski dizajn nalazi grupa ljudi koji se bave umetnošću i da će sada po prvi put biti realizovani ovakvi projekti.

Rukovodilac jednog od naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina doc. dr Sabolč Halaši istakao je da resorni sekretarijat prepoznaje potrebe etničke naučne zajednice u Vojvodini i da finansiranjem ovakvih projekata Pokrajinska vlada doprinosi opštem naučnom napretku.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena