Yunet
 

Društvo

Zelenilo na više lokacija u gradu sadi 100 stabala odraslog drveća

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. februar 2024. • 20:12 •

Zelenilo na više lokacija u gradu sadi 100 stabala odraslog drveća

JKP „Gradsko zelenilo“ započelo je ozelenjavanje grada odraslim drvećem. U toku je presađivanje 100 sadnica već stasalih stabala iz starog rasadnika na Futoškom putu. Uz pomoć specijalne mašine za sadnju do kraja mirovanja vegetacije biće presađene sadnice lipe, hrasta, jasena, koprivića, duda, visoke između pet i 10 metara.
Trenutno je u toku presađivanje 55 stabala u park kod Autobuske i Železničke stanice, što će biti značajan doprinos obogaćivanju zelenih površina u tom delu grada. U prethodnih nekoliko dana u Stanični park je presađeno 25 stabala. Među presađenim vrstama su bili platani, hrastovi, koprivići, ukrasne trešnje, ukrasne jabuke, javori i katalpe.
– Svaki dan, ekipa za presađivanje uspeva premestiti između 3 i 5 stabala na nove lokacije. Po završetku presađivanja u Železničkom parku, sadnja odraslog drveća će se proširiti i na druge lokacije u gradu, uključujući kako parkovske površine, tako i blokovsko zelenilo, nastavljajući tako proces unapređenja zelenila grada. Gradsko zelenilo kontinuirano radi na unapređenju zelenih površina grada – ističe Danijela Andrić, pomoćnik direktora „Gradskog zelenila“.
Građani ističu da sadnja odraslog drveća predstavlja važan korak ka očuvanju i unapređenju urbanih zelenih prostora, stvarajući prijatnije urbano okruženje.
Po završetku presadnje u Železničkom parku sadnja odraslog drveća će se nastaviti i na drugim lokacijama u gradu, u parkovima ali i u kvartovskim zelenim površinama.

 

Foto: JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena