Yunet
 

Društvo

Ispraćeni kandidati na dobrovoljno služenje vojnog roka

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. februar 2024. • 14:53 •

Ispraćeni kandidati na dobrovoljno služenje vojnog roka

Tradicionalnom svečanošću, u Centru Ministarstva odbrane Novi Sad ispraćeni su kandidati na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire, u martovskom uputnom roku. Tom prilikom, kandidate koji su potpisali ugovor pozdravio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

– Danas, na odsluženje vojnog roka i vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire upućujemo ukupno 18 kandidata, od čega 15 momaka i tri devojke, koji su ispunili sve propisane uslove. Ja im čestitam i želim da u narednih šest meseci steknu što više znanja i iskustva koja će im značiti bilo da se opredele za poziv profesionalnog vojnika ili da obavljaju druge civilne poslove – izjavio je Igor Crnobarac.

Budući vojnici će vojni rok služiti šest meseci, u tri faze. U prvoj fazi 1,5 mesec biće u lokalnim Centrima za osnovnu obuku, zatim u drugoj fazi u Centrima za specijalističku obuku i poslednja tri meseca provešće u jedinicama Vojske Srbije. Obuka za rezervne oficire realizuje se dva puta godišnje, u Vojnoj akademiji u Beogradu. Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svakog meseca primaće novčane nadoknade, a nakon toga mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije kao profesionalni vojnici.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad potpukovnik Dragan Dimoski pozvao je sve one koji su zainteresovani da se prijave za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u junskom roku. On je objasio da se to može učiniti dolaskom u neku od kancelarija MO na teritoriji Južno-bačkog upravnog okruga, elektronskim putem preko portala eUprava i u ekspoziturama JP „Pošta Srbije“.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena