Yunet
 

Društvo

Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. mart 2024. • 11:46 •

Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić, prisustvovala je obeležavanju Svetskog dana energetske efikasnosti koji je ove godine obeležen u vrtiću „Bubamara“, u kojem su u cilju unapređenja energetske efikasnosti u prethodnim godinama izdvojena sredstva u budžetu Grada Novog Sada i Ministarstva rudarstva i energetike za energetsku sanaciju, te su zamenjeni spoljni prozori i vrata, postavljena termička izolacija na zidovima i izvršena rekonstrukcija sistema grejanja.

– Grad Novi Sad je u prethodnom periodu uložio oko 35 miliona dinara u energetsku sanaciju ovog objekta. Naši najmlađi sugrađani, oko 500 dečice iz ovog vrtića će se na efikasniji način grejati. Pored toga, predstavnici Agencije za energetiku Grada Novog Sada održaće radionicu na temu energetske efikasnosti, sa ciljem osnaživanja razumevanja dece o značaju energije i podsticanja razvoja ekološki osvešćenih navika u ranom uzrastu. Želim ovom prilikom da najavim da će predstavnici Agencije za energetiku danas u 12 sati deliti štedljive sijalice na Trgu slobode u cilju promocije štedljivih navika i podizanja svesti o značaju doprinosa svakog pojedinca u očuvanju životne sredine. Ove godine ćemo u potpunosti energetski sanirati i Osnovnu školu „Branko Radičević“, za šta je opredeljeno oko 70 miliona dinara, a u tome učestvuje i Ministarstvo energetike, a Grad Novi Sad nastavlja da učestuje na konkursima u cinju sanacije drugih javnih objekata, a pre svega predškolskih ustanova – rekla je Radenović Bojić.

Glavni vaspitač vrtića „Bubamara“ Nedeljka Leš je rekla da je veoma važno da vrtić bude siguran, bezbedan, energetski efikasan, ali i podsticajan za decu i zahavalila se Gradu Novom Sadu na podršci, jer zajedno sa lokalnom samoupravom i roditeljima vaspitači deluju kao jedna zajednica koja decu uči zdravim navikama.

Ovim povodom, predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, Centra za socijalni rad i Doma za decu i omladinu ometenu u razvoj Veternik, uručena su 23 Elaborata energetske efikasnosti za čiju izradu su u 2023. godini obezbeđena sredstva u budžetu Grada Novog Sada.

Svetski dan energetske efikasnosti se obeležava širom planete kao sećanje na prvi međunarodni skup stručnjaka o energetskoj efikasnosti u Austriji 5. marta 1998. godine. Povod obeležavanja ovog značajnog datuma je podizanje svesti o značaju doprinosa svakog pojedinca u očuvanju životne sredine, prirodnih resursa i unapređenju energetske efikasnosti, a sve u cilju zajedničkog ulaganja u održivi razvoj.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena