Yunet
 

Društvo

Centar za socijalni rad Novi Sad: Fokus treba da je na deci i na brizi roditelja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. mart 2024. • 17:21 •

Centar za socijalni rad Novi Sad: Fokus treba da je na deci i na brizi roditelja

Direktorka Centra za socijalni rad i Novom Sadu Jelena Zorić izjavila je danas da ta ustanova ne otima i ne oduzima decu, već ih izmešta kad postoji osnovana sumnja za zanemarivanje, jer je to njihova zakonska obaveza, i istakla da fokus javnosti treba da bude na deci i na brizi roditelja o njima.

Na konferenciji za medije povodom slučaja porodice Mihaljica, Zorić je rekla da je Centar za socijalni rad reagovao po pozivu policije zbog požara u stanu i da se požar dogodio zbog nehigijenskih uslova koji su tada zatečeni.

„Govorimo o izrazito nehigijenskim uslovima o kojima neću pričati zbog zaštite dostojanstva maloletne dece, koja su često bila i hospitalizovana. Ani Mihaljici oduzeta su tri maloletna deteta, a zbog požara su najpre izrečene hitne mere u trajanju od 48 časova. Sud je zatim ukinuo i preinačio tu odluku, a ukidanje hitne mere je samo ukidanje zabrane kontakta između roditelja i deteta, ne i vraćanje dece“, navodi Zorić.

Ona je naglasila da su deca izmeštena i jer je slučaj već duže poznat Centru za socijalni rad.

„2015. godine izrečene su mere zbog supruga koji je osuđen na dve i po godine zatvora nakon čega su nastavili vanbračnu zajednicu gde majka nije dozvolila ocu priznavanje očinstva. 2016. godine baka po ocu tražila je da održava kontakte sa svojim unucima, ali majka ni to nije dozvoljavala posle čega je pokrenut izvršni postupak i majka je dobila novčanu kaznu. 2022. godine škola se obratila Centru zbog čekanja dece na majku da dođe po njih i ostavljanje bez nadzora“, navela je Zorić.

Dodala je da je škola istakla da ostvaruje saradnju sa majkom i da izostaje vaspitni uticaj, jer majka pravda decu za konflikte sa vršnjacima.

„Nikada nismo ušli u stan, iako smo pokušali nekoliko terenskih poseta za sve ovo vreme. Majka je u nekoliko navrata rekla da živi kod svog oca gde se i desio požar“, rekla je Zorić.

Kako je rekla, prilikom neodložne intervencije, ispitani su i stanari koji su rekli da se požar dešava već nekoliko puta i da je to, do sada, rešavano između stanara.

„Rekli su da se čula dreka i vika iz stana često, a stanari su rekli i da se boje za bezbednost svoje dece i da zato nisu podnosili prijave“, rekla je Zorić i dodala da su

greške roditelja primetili i škola, i tužilaštvo i policija i da fokus treba da bude na deci i tome kako roditelj brine o njima.

Dodala je da u samom rešenju suda postoji zaključak gde sud kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi da postoji nasilje, ali da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja.

„Tada majka potpisuje plan usluga, viđa decu dva puta nedeljno i to je jedino što ispunjava van usluga gde je dobila određene zadatke koje treba da ispuni zbog svoje dece. Posle ukidanja hitnih mera rade se procena i dijagnostika rizika, u ovom slučaju da li je roditelj svestan da je napravio propust“, objasnila je Zorić.

Ona je rekla da su, nakon dva meseca viđanja majke sa decom, kontakti prekinuti jer su deca bila destabilizovana zbog njenog ponašanja.

„Izrečen joj je korektivni nadzor, dok je plan usluga bio preventivni, a majka taj korektivni nadzor nije prihvatila. Potpisao ga je pravni zastupnik majke. Majka je sve vreme pozivana na saradnju, da prestane da se ljuti i dato joj je vreme, ali se ništa značajno nije promenilo“, navela je Zorić.

Maja Raljić iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku rekla je da su postupali u dva predmeta Ane Mihaljice.

„U oba predmeta nema propusta Centra za socijalni rad. Deca su izmeštena radi obezbeđivanja njihove bezbednosti“, rekla je Raljić.

Stotinak građana protestovalo je u petak, 8. marta, ispred novosadskog Centra za socijalni rad, a nakon guranja sa policijom, uspeli su da probiju ogradu. Protest je organizovan u znak podrške Ani Mihaljici, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena