Yunet
 

Društvo

Mladić sa Daunovim sindromom dobio ugovor o zaposlenju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. mart 2024. • 14:17 •

Mladić sa Daunovim sindromom dobio ugovor o zaposlenju

Mladić Vuk Trajković, koji živi sa Daunovim sindromom, dobio je danas ugovor o zaposlenju na neodređeno na Institutu za reumatologiju, a ugovor su mu uručili ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktor te zdravstvene ustanove dr Predrag Ostojić.
Trajković (24) je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je prilikom dodele Vuku ugovora o zaposlenju, da je ponosna jer je deo istorijskog događaja.
„Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom, momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju. Danas potpisujemo ugovor o zaposlenju na neodređeno. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije – pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo kako je inkluzija zaživela u Srbiji – već je ispunila svoju ulogu“, istakla je Grujičić.
Napominje da se mnogi roditelji plaše da svoju decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole kako bi se osamostalili, naučili da žive i pomažu drugima.
„Evo, upravo je Vuk jedna takva osoba. Posebno mi je zadovoljstvo što će danas potpisati ugovor sa direktorom Instituta, koji je sve vreme imao uvid u njegov rad. Zaista istorijski trenutak, ja se samo nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više“, poručila je Grujičić.
Direktor Insituta za reumatologiju Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, fizioterapeutskom tehničaru, stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno odrađivanje staža.

„Krajem prošle godine završio je državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut. Upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara. Potom, zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje, a imajući u vidu da je omiljen, kako kod zaposlenih, tako i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa našom molbom da u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom – on bude zaposlen kod nas“, kazao je Ostojić.
Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svim kolegama i studentima koji su bili uz njega.

 

Foto:

Izvor: Tanjug (VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF))

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena