Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik Đurić čestitao Međunarodni dan Roma

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. april 2024. • 11:28 •

Gradonačelnik Đurić čestitao Međunarodni dan Roma

Povodom Međunarodnog dana Roma 8. aprila, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa članovima Gradskog veća Danijelom Kostić i Miloradom Radojevićem primio u Gradskoj kući predstavnike romske zajednice. Delegaciju su činili direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, članica Opštinskog veća Sremskih Karlovaca zadužena za oblasti sporta, omladine i socijalne politike Živana Živanović, kao i preduzetnici Dejan Petrović, Željka Nikolić, Dragana Ćirić, Sanida Samardžić i Dželjan Maroli.

– U našem gradu poznatom po multietničnosti i multinacionalnosti, 8. april tradicionalno posvećujemo našim sugrađanima koji su deo romske nacionalne manjine. Kao i do sada, nastavićemo, kroz jedan partnerski odnos i plodotvoran dijalog da unapređujemo njihov položaj. Danas smo na veoma sadržajnom sastanku u Gradskoj kući razgovarali o trenutnom položaju Roma u Novom Sadu, o nedavno usvojenom Lokalnom akcionom planu i o poslovnim izazovima sa kojima se susreću ovi perspektivni novosadski preduzetnici. Čuli su se konkretni predlozi, kako sa njihove, tako i sa naše strane, o tome kako lokalna samouprava može unaprediti život romske zajednice na svim poljima, ali i saveti vezani za konkurisanje za sredstva u malom biznisu, preko naše Gradske uprave za privredu – rekao je Milan Đurić čestitavši Međunarodni dan Roma.

Skupština Grada Novog Sada je krajem decembra 2023. godine usvojila Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Gradu Novom Sadu za period 2023–2026. godine, a Grad Novi Sad već deceniju ima formiran Mobilni tim za inkluziju Roma, Tim za unapređenje položaja Roma i Romkinja, ali i koordinatora za romska pitanja. Koordinatorka Tima za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Novog Sada Ljiljana Mihajlović zahvalila se Gradu Novom Sadu, gradonačelniku Milanu Đuriću i njegovim saradnicima na velikoj podršci koju svakodnevno pružaju romskoj zajednici. Ona je čestitala Međunarodni dan Roma sunarodnicima, uz želju da budućnost donese jednakost i dostojansven život svima.

– Današnjem sastanku prisustvovali su Romi preduzetnici koji predstavljaju potencijal našeg grada i ruše stereotipe i predrasude. Uprkos dosadašnjim naporima i dalje se nepravedno suočavamo sa diskriminacijom. Zato moramo pokazati jedinstvo i solidarnost za bolju budućnost naše dece i za svakog člana naše zajednice – rekla je Ljiljana Mihajlović.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena