Yunet
 

Društvo

Osnovci u poseti Novosadskoj toplani

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. april 2024. • 14:40 •

Osnovci u poseti Novosadskoj toplani

Učenici trećeg razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“ danas su, sa svojom učiteljicom Aleksandrom, bili u poseti Novosadskoj toplani prilikom koje su obišli pogon toplotnog izvora „Istok“. U pratnji zaposlenih iz Novosadske toplane i pod propisnom zaštitnom opremom, radoznali posetioci su prošetali kroz pogon Toplane i „iz prve ruke“ od inžinjera čuli kako toplota sa tog mesta stiže do radijatora i zagreva domove tokom hladnih dana, kao i kako se odatle kontroliše i upravlja sistemom. U razgovoru sa najmlađim sugrađanima spomenuta je i energetska efikasnost, odnosno šta sve mi, kao korisnici usluga Toplane, možemo da uradimo kako bismo doprineli štednji i očuvanju toplote u našim domovima.

Od utisaka o onome što su danas videli i čuli u Toplani „Istok“ na učenike je najjači ostavila kontrolna soba, odnosno ekran na kome se prate parametri. Tu su se uverili da neko stalno brine o bezbednosti sistema i dobrom grejanju. Uz druženje pričali su kako sada razumeju kako se i gde voda greje i onda, kroz cevi, ide do stanova i kuća i na kraju, do radijatora. Kažu da su očekivali da će videti puno cevi, ali da nisu zamišljali da je sve tako veliko i da im je sada sve, kako kažu, jasnije.

U cilju približavanja delatnosti Toplane najmlađim sugrađanima i podizanja svesti o važnosti očuvanja energije, ovakve akcije najviše efekta imaju kada su usmerene ka najmlađima, u uzrastu kada se dobre navike i stiču i ostaju za ceo život.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena