Yunet
 

Društvo

Ministar Vučević prisustvovao ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad-Subotica

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. april 2024. • 18:34 •

Ministar Vučević prisustvovao ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad-Subotica

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad-Subotica u Bačkoj Topoli. Današnjoj ceremoniji, zajedno sa ministrom Vučevićem, prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari, menadžerka Grada Subotice Zagorka Panić i predstavnici kineske ambasade i kompanije China State Railway Group CO.
Tom prilikom ministar Vučević istakao je da je današnje spajanje novog koloseka na deonici Novi Sad-Subotica dokaz čeličnog prijateljstva između NR Kine i Srbije.
– Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstva dveju država, šta znači volja da se oni možda i najdalji snovi, gotovo neostvarivi, dosanjaju i ostvare. Ja sam ponosan na Srbiju u kojoj se podrazumeva da će se ovaj projekat završiti. Ja sam ponosan na Srbiju u kojoj danas živimo, da građani znaju da će biti urađena ova pruga – rekao je ministar Vučević.
Obraćajući se prisutnima, on je rekao da je ponosan na Srbiju koja ima snagu da zajedno sa kineskim partnerima na ovom projektu svaki dan angažuju preko 2.000 ljudi.
– I ponosan sam na Srbiju gde će se do kraja ove godine, za 80 minuta putovati od Beograda do Subotice. Da će se od Beograda do Bačke Topole putovati za sat vremena i četiri minuta. Da će Bačka Topola i Subotica biti na 16 minuta. To je delovalo nemoguće, a ovo smo zajedničkim snagama uspeli da uradimo i ovo je velika pobeda, našeg naroda, naših građana. Naravno, uz svesrdnu podršku kineskih čeličnih prijatelja – rekao je ministar odbrane i čestitao svima koji su angažovani na izgradnji brze pruge.
Ministar Vučević naglasio je da je ovakav projekat skok u budućnost.
– To je modernizacija Srbije, bez odricanja od naše tradicije i istorije, našeg nacionalnog, kulturnog identiteta. Nema razdvajanja, samo spajanja. Samo sa spajanjem tradicionalnih vrednosti i u procesu modernizacije Srbija može da uspe. Tako da čestitam svima koji ste radili. Obećali ste predsedniku Vučiću da ćete završiti ranije projekat, oko toga nema pregovora, i još jednom smo čuli da će godinu dana ranije biti završen ovaj sjajan projekat. I svakako da se povezujemo i približavamo našim iskrenim prijateljima iz mađarske države koja hrabro zastupa i brani srpske interese na putu evropskih integracija, ali i zastupa ne samo srpske interese, nego Mađarska danas brani i međunarodni javni poredak i mirnu koegzistenciju svih država i veru u suverenitet jednakih – rekao je ministar Vučević.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da brze pruge nismo nikada imali i da će ova pruga biti završena godinu dana pre roka.
– Izgradnja brze pruge znači da će naša zemlja biti bolje saobraćajno povezana i postati kičma na Koridoru deset koji postaje koridor na kome će se voziti brzi vozovi. Kada bude završena brza pruga do Budimpešte i kada do kraja godine počnemo da radimo novih 230 kilometara brze pruge od Beograda do Niša, krenućemo da razvijamo brzu prugu prema Skoplju, a zatim Solunu, pa ćemo u narednim godinama imati više od 1.500 kilometara brze pruge između Atine i Budimpešte. To će obezbediti budućnost za Zapadni Balkan i Srbiju staviti na centralno mesto razvoja – naglasio je ministar Vesić.
Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming zahvalio je Vladi Srbije na velikoj brizi i datoj podršci za izgradnji pruge Beograd-Budimpešta dodajući da, pod strateškim vođstvom šefova dveju država, bilateralni odnosi Kine i Srbije nastavljaju da se produbljuju, a da je ekonomska i trgovinska saradnja snažna.
Zamenik generalnog direktora China State Railway Group CO Vang Tongđun rekao je da je pruga Beograd-Budimpešta intergralni deo modernizacije Srbije i ključni projekat pojasa i puta koji su zajedno izgradile Kina i zemlje centralne i istočne Evrope, a da je saradnja sa Vladom Srbije i železničkim resorima doprinela ubrzanju izgradnje pruge.
Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte predstavlja jedan od najvažnijih projekata u našoj zemlji. Srpska deonica pruge duga je 183,1 km i na njoj je izgrađeno 58 novih mostova, 45 propusta, a rekonstruisan je jedan vijadukt. Pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim uređajima. Očekuje se da će se, kada radovi na mađarskoj strani budu završeni, od Beograda do Budimpešte vozom stizati za manje od tri sata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena