Yunet
 

Društvo

Sekretar Milošević primio dobitnika priznanja za najbolju doktorsku disertaciju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. april 2024. • 13:03 •

Sekretar Milošević primio dobitnika priznanja za najbolju doktorsku disertaciju

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević primio je danas u Pokrajinskoj vladi dobitnika prestižnog evropskog priznanja za najbolju doktorsku disertaciju doc. dr Stefana Nikolića sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Evropsko udruženje za automatizaciju dizajna mikročipova (European Design and Automation Association), koje organizuje najveću evropsku i jednu od najvećih svetskih konferencija u toj oblasti — „Design, Automation and Test in Europe“, dodelilo je Nikoliću priznanje za najbolju doktorsku disertaciju u kategoriji „Novi pravci u metodama i alatima za razvoj sistema, simulaciji i validaciji, dizajnu embeded softvera, sajber-fizičkim, bezbednim sistemima i sistemima koji uče (veštačka inteligencija)”.
Nikolićeva disertacija „Automatizacija dizajna programabilnog povezivanja za rekonfigurabilne arhitekture“, koja je proglašena za najbolji doktorski rad na fakultetu u 2023. godini, rezultat je višegodišnjeg istraživanja koje je sproveo kao doktorand i asistent na Fakultetu za računarske i komunikacione nauke Federalnog politehničkog univerziteta u Lozani u Švajcarskoj.
Sekretar Milošević je istakao ovo priznanje kao dokaz kvalitetne komunikacije sa mladim istraživačima proteklih godina.
„Stefan Nikolić je predstavnik onog najboljeg u obrazovnom sistemu, po čemu smo vidljivi i prepoznati u svetu. A posebno je važno istaći da se mladi kolega odlučio da nastavi svoj profesionalni put upravo u svojoj zemlji, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Time se šalje poruka da je Srbija dobro mesto za mlade, vredne i kreativne ljude“, rekao je Milošević i dodao da su najistaknutiji među mladim naučnicima najvrednije što imamo.
Docent Nikolić je izrazio zahvalnost svom matičnom fakultetu što mu je omogućio da se vrati u njegovo okrilje i naveo da želi da nastavi univerzitetsku karijeru u Srbiji kako bi doprineo razvoju naše nauke i visokog obrazovanja.
Dodelom ovog priznanja potvrđen je kontinuitet u Nikolićevom postizanju vrhunskih naučnih rezultata što potvrđuje nagrada „Mihal Servit“, koju je dobio 2020. i 2021. godine na najznačajnijoj evropskoj konferenciji u oblasti rekonfigurabilnog računarstva – „Field-Programmable Logic and Applications“ – za najbolji rad iz oblasti algoritama za dizajn, metoda i CAD alata za FPGA i samosvesne sisteme.

 

Foto: Pokrajinska vlada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena