Yunet
 

Društvo

Predsednica Maja Gojković prisustvovala Diplomatskom danu kolonije belog veza u Šidu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. maj 2024. • 14:51 •

Predsednica Maja Gojković prisustvovala Diplomatskom danu kolonije belog veza u Šidu

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obratila se danas na otvaranju Diplomatskog dana kolonije belog veza u Šidu izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je prvi javni nastup na toj funkciji događaj koji istovremeno afirmiše kulturu, stare i tradicionalne zanate i rodnu ravnopravnost.

„Nama u Pokrajinskoj vladi veliko je zadovoljstvo što smo zajedno s NALED-om još jednom u prilici da predstavimo beskrajno bogatu paletu multikulturalnosti Vojvodine, čiji je deo i tradicija Rusina, naroda koji vekovima nastanjuje Bačku i Srem i bez koga nijedan mozaik Vojvodine ne bi mogao biti potpun“, izjavila je Gojkovićeva i dodala da su ovakve kolonije mesto privrednih susretanja, ali i dobar model za jačanje kulturnog identiteta, imidža i prepoznatljivosti Srbije u svetu.

Ona je ocenila da je nemerljiv značaj očuvanja kulturnog nasleđa kao osnove ne samo kulturnog identiteta, već i kreativnosti savremenog stvaralaštva, te da ono ima i neprocenjivu ulogu u osnaživanju žena i mladih i saradnji s manjinskim zajednicama.

„Ekonomsko i svako drugo osnaživanje položaja žena i mladih, naročito kroz kulturno nasleđe i kulturni turizam, biće visoko rangirani među prioritetima nove Pokrajinske vlade“, najavila je Maja Gojković.

U cilju daljeg očuvanja kulturnog nasleđa, ali i razvoja kulturnog turizma, koji je, prema njenim rečima, pokretač lokalne ekonomije, Pokrajinska vlada iniciraće što više projekata prekogranične saradnje s Mađarskom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

„Razvijaćemo programe Pokrajinske vlade za podršku razvoju ženskog preduzetništva i obogaćivanje ponude u turizmu, uključujući što veću promociju oznake ′Najbolje iz Vojvodine′ za autentične proizvode i manifestacije“, rekla je Gojkovićeva i najavila da će opštine kao što je Šid imati snažnu podršku Pokrajinske vlade kako bi što efektnije modifikovale i transformisale kulturno nasleđe u turistički proizvod.

Diplomatski dan kolonije belog veza održava se u organizaciji NALED-a i Etno-mreže Srbije, u saradnji sa Opštinom Šid i Turističkom organizacijom Šida.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović istakao je da je za tu opštinu velika čast što je domaćin kolonije, te naveo da će gostima tokom manifestacije biti predstavljeno stvaralaštvo žena tog kraja kao i kulturno-istorijska i turistička ponuda.

Čestitajući predsednici Maji Gojković na imenovanju, ambasador Kanade Džajlz Norman rekao je da je tokom boravka u našoj zemlji imao priliku da spozna koliko je raznoliko nasleđe u Srbiji, poručivši da upravo kulturno nasleđe predstavlja stub jednog društva i govori o njegovim vrednostima.

Nakon kolonije, predsednica Gojković obišla je i Spomen-kuću Save Šumanovića, na kojoj su završeni radovi na obnovi fasade i krova koje je finansiralo Ministarstvo kulture, a potom je posetila i muzejsku postavku u okviru crkvene riznice.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena