Yunet
 

Društvo

Ministarstvo prosvete objavilo rešenja za završni ispit iz srpskog jezika

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. jun 2024. • 12:32 •

Ministarstvo prosvete objavilo rešenja za završni ispit iz srpskog jezika

Ministarstvo prosvete objavilo je danas rešenja za test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nedugo pošto što je završni ispit okončan u 11 sati.

Svi mali maturanti koji su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika moći će da vide „ključ“, odnosno rešenja, i time procene koliko su uspeha imali na testu.

Rešenja su dostupna na sledećem sajtu: https://prosveta.gov.rs/vesti/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-5/

Ispit je moglo da polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Odrasli će sve testove polagati 18. juna.

Sutra će se za sve male maturante održati test iz matematike, a prekosutra iz izbornog predmeta.

Mali maturanti: Test iz srpskog nije bio težak, očekujemo dobar rezultat

Maturski ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika završen je tačno u 11 sati, a veliki broj učenika u beogradskim osnovnim školama kaže da nije bio težak, ali da je bilo nekih pitanja koja su ih, kako su naveli, zbunila.

Učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović“ rekli su Tanjugu da su zadovoljni kako su uradili ispit, da su ih završili i pre zvaničnog kraja ispita, kao i da očekuju dobar rezultat.

Mali maturanti kažu da završni ispit nije bio težak koliko su možda očekivali, a najveći problem im je predstavljao jedan zadatak iz književnosti.

Oni koji su test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika uradili lošije, kažu da će popraviti celokupnu sliku u naredna dva testa, iz matematike i trećeg, izbornog predmeta.

Kažu i da je sve vreme na ispitu bila tišina i da su mogli da se koncentrišu na test.

„Zadovoljna sam kako sam uradila. Test uopšte nije bio težak, svi zadaci su bili iz osnovnog i srednjeg nivoa“, kaže učenica OŠ „Drinka Pavlović“.

Dodaje da su samo dva zadatka bila teška, jer su učenici morali da čitaju duže tekstove i ističe da veruje da će upisati željenu, privatnu školu.

Dve učenice koje su zajedno, u dobrom raspoloženju napustile polaganje male mature, kažu za Tanjug da je sam test bio lakši od martovske probe, a da im je „glavobolju“ zadao 10. zadatak gde je trebalo da se otkrije značenje određene reči.

Još jedan od učenika kaže za Tanjug da je njegov utisak da je završni bio lakši od probnog testa.

„Očekujem između 17 i 18 poena, a planiram da upišem Medicinsku školu za fizioterapeuta“, kaže mali maturant, dodajući da je spreman i za naredna dva testa.

„Matematika manje-više, ali biologija mi je izborni predmet, pa sam za nju spreman“, kaže on.

Učenik koji je zadatke završio pre samog kraja testa, kaže za Tanjug da su neki zadaci bili lakši, a neki malo teži.

„Malo je bio problem to što je na neki način istorija pomešana sa srpskim jezikom, pa je to delovalo malo zbunjujuće. Očekujem oko 17 bodova i planiram da upišem Četrnaestu gimnaziju“, kaže on.

Zadaci iz književnosti su za većinu bili teži, ali ima i onih koji misle da je gramatika bila najteža.

Ti đaci, kako su rekli, veruju da će bolje proći na sledeća dva testa.

„Matematika i geografija mi idu mnogo bolje od srpskog jezika i očekujem veći broj bodova na tim testovima“, kaže jedan od učenika.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas, pre početka ispita, učenike OŠ „Dragan Lukić“ i poručila im da se opuste i svoju psihičku energiju usmere na pitanja, a ne na tremu.

„Rekla sam im da se ponašaju kao da kod kuće rešavaju nešto što je jako važno. Rekla sam im da treba da pobedi uspeh, za koji će oni dobiti informaciju kad budu preliminarni rezultati 22. juna“, istakla je ministarka.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja počeo je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Drugi dan male mature osmaci polažu test iz matematike

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji sutra polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz matematike.

Osmaci danas polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra, 19. juna matematiku i 20. izabrani predmet.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije za Tanjug da su sve preduzeli da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou.

„Zadaci će biti kao i ovih godina po težini – osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu“, navela je ministarka.

Ona je navela da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs

Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku „piši briši“), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

 

Foto: Tanjug, Vladimir Šporčić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena