Yunet
 

Privreda

Predsednica Gojković prisustvovala predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. jul 2024. • 14:15 •

Predsednica Gojković prisustvovala predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je u Gradskoj kući u Novom Sadu prisustvovala predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine, koji stupa na snagu danas, 1. jula.

Predsednik NR Kine Si Đinping je, prilikom nedavne posete Srbiji, potpisao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine, sa jasnom vizijom o zajedničkoj budućnosti u novoj eri.

Potpisano je još 28 dokumenata o saradnji, među kojima se ističe Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji predstavlja najveću šansu za srpsku ekonomiju u modernoj eri.

Predsednica Gojković je ovom prilikom istakla da već od danas gotovo 60 odsto proizvoda kojih se tiče ovaj Sporazum više neće poznavati instituciju carina.

„Za mnoge artikle i proizvode, carine će proporcionalno biti manje kako vreme bude odmicalo, dok će za neke proizvode carine ostati nepromenjene zbog osetljivosti robe i dobara, a tu se pre svega radi o poljoprivrednim proizvodima“, rekla je predsednica Gojković i dodala da će srpski privrednici, pod nemerljivo povoljnijim okolnostima nego ikada pre, od danas izvoziti u Kinu voće, povrće, meso i mesne prerađevine, neke vrste ribe, ali i farmaceutske proizvode, tekstil, drvo i mineralna đubriva.

Gojkovićeva je podsetila na to da je AP Vojvodina zaključila devet međuregionalnih sporazuma o saradnji sa provincijama NR Kine.

„Kao rezultat ovih sporazuma na teritoriji AP Vojvodine realizuje se više investicionih projekata na kojima rade kineske kompanije ili koje se finansiraju sredstvima iz NR Kine, poput izgradnje brze železnice Novi Sad – Subotica, izgradnja Fruškogorskog koridora, objekata na obilaznici oko Novog Sada, kao i izgradnja kompleksa fabrike ‘Linglong’ u Zrenjaninu. Na teritoriji Vojvodine posluje dvanaest kineskih kompanija, a ukupna vrednost investicija je preko 250 miliona evra“, izjavila je predsednica istakavši mogućnost da Republika Kina bude glavni gost 2025. ili 2026. godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se održava u Novom Sadu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da danas sa ponosom možemo reći da je urađena važna stvar za srpsku privredu.

„Ostajemo posvećeni saradnji sa NR Kinom i našem čeličnom partnerstvu“, istakao je Momirović i dodao da je važno da naša zemlja ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kazao je da ovaj Sporazum predstavlja istorijsku šansu naše privrede.

„Srpske kompanije će od danas imati znatno bolji položaj u odnosu na mnogobrojne privredne subjekte širom Evrope. 10.412 srpskih proizvoda obuhvaćeno je ovim aranžmanom, a na današnji dan automatski možemo preko 6.000 proizvoda da izvozimo bez carine, a u narednih pet do deset godina biće oslobođeno od carine još preko 3.000 proizvoda“, naveo je Đurić i dodao da će se na ovaj način znatno povećati izvoz, ali i proširiti investicije i privredne aktivnosti u našoj zemlji.

Cilj zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla koje će dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Republici Srbiji, povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

Na predstavljanju Sporazuma obratili su se i ambasador NR Kine u Beogradu Li Ming i direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 

Foto: Pokrajinska vlada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena