Yunet
 

Turizam

Počela Međunarodna 14. regata „Vode Vojvodine“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. jun 2024. • 12:49 •

Počela Međunarodna 14. regata „Vode Vojvodine“

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, 14. po redu, počela je danas i trajaće do 29. juna, na Dunavu, Tisi i kanalu Dunav – Tisa – Dunav, na kojoj ove godine učestvuje 85 plovila i oko 250 učesnika. Tokom devet dana, nautičari će ploviti na kružnoj ruti Novi Sad – Perlez – Babatovo – Bečej – Turija – Ruski Krstur – Karavukovo – Bačka Palanka – Novi Sad ukupne dužine oko 300 kilometara. Otvaranju regate prisustvovao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

– Veoma mi je drago što se danas nalazim na tradicionalnom okupljanju na Dunavu, a povod za to je Međunarodna regata koju organizuje JVP „Vode Vojvodine“ 14 godina za redom. Činjenica je da svake godine mnogo ljubitelja plovidbe iz čitavog regiona, dolazi i to u sve većem broju, što govori o popularnosti i interesovanju za regatu. Osim što je ova regata značajna za promociju rekreativne plovidbe i prirodnih bogatstava na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, ona doprinosi podizanju ekološke svesti građana. Takođe, značajno utiče i na promociju turističkih i nautičkih potencijala ovog regiona. Svim učesnicima regate želim prijatan i lep boravak na Dunavu, i da sa ove plovidbe ponesu najlepše uspomene- rekao je Milorad Radojević.

Izvršna direktorka JVP „Vode Vojvodine“ Danka Vasiljević je istakla da je ove godine organizovan nagradni konkurs za zaštitni znak ovogodišnje regate u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, a studentkinja tog fakulteta Dragana Ilić dobitnica je novčane nagrade u iznosu 120 000 dinara.

– Ove godine stavljen je akcenat na promociju ribolovnih voda i ribolova. Svi učesnici regate na poklon dobiće štap za pecanje, a u ovom sportu oprobaće se i deca i odrasli na takmičenju koje će biti održano 25. juna u Srbobranu na novoizgrađenim pecaroškim mestima. Ova regata ima i humanitarni karakter i učesnici regate će sakupljati plastične čepove, a u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ sredstva će biti usmerena na kupovinu dečje hodalice za četrnaestogodišlju devojčicu iz Futoga. Kraj regate će biti u znaku obeležavanja Međunarodnog dana Dunava na Štrandu za koji je pripremljen bogat kulturno-umetnički program – rekla je Danka Vasiljević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena