Yunet
 

Društvo

Dva nova bizona u Nacionalnom parku Fruška gora

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. jun 2024. • 17:00 •

Dva nova bizona u Nacionalnom parku Fruška gora

Stado bizona u Nacionalnom parku Fruška gora postalo je bogatije za dva nova člana – mužjaka po imenu Tajfun i ženku po imenu Tatrenka koji su stigli iz Češke.

Stado bizona na Fruškoj gori postoji od 2022. godine, a projekat je pokrenut je pre više od sedam godina nakon posete stručnjaka iz Poljske.

Prema rečima zamenika direktora Nacionalnog parka Fruška gora Dragana Vidovića u superćelijskoj oluji prošle godine nastradao je mužjak Đuka i zbog toga je doneta odluka da se uvezu dva nova bizona.

„Mi smo od novembra pokrenuli novu proceduru za uvoz mužjaka i nabavku potrebnih saglasnosti od Ministarstva za zaštitu životne sredine, Naučno-veterinarskog instituta i sve ostale potrebne papire za carinu da bi bizoni bili kod nas“, rekao je Vidović za Tanjug.

Iako su bizoni Tajfun i Tatrenka prošli sve analize u Češkoj, u Srbiji ipak moraju da budu u karantinu 40 dana.

„Ovde se takođe oni adaptiraju, pogotovo na nove klimatske uslove i vrše se sad analize nakon naše ishrane i njihovog boravka ovde, nakon čega će biti pušteni sa stare četiri ženke u ograđeni prostor od 120 hektara“, kazao je Vidović.

Vidović je dodao i da dovođenje bizona iz Češke podstiče biodiverzitet regije, ali i naglašava kritičnu važnost očuvanja ugroženih vrsta.

 

Foto: Nacionalni park Fruška gora

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena