Yunet
 

Društvo

Osmaci danas i sutra podnose listu želja za upis u srednju školu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. jun 2024. • 10:10 •

Osmaci danas i sutra podnose listu želja za upis u srednju školu

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji moći će danas i sutra, putem portala Moja srednja škola ili neposredno u školi, da podnesu listu opredeljenja za upis u srednju školu.
Konačna lista želja biće objavljena 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama 2. jula.

Izvor: https://www.ruskeslovo.com/
Kako je za ranije za Tanjug rekao pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, učenici će na listi opredeljenja moći da upišu do 20 želja.
„Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše“, napomenuo je Pašić.
Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula.
Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu planirano je ukupno 72.522 mesta.
Pašić je rekao da ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji su polagali završni ispit.
„Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi“, naveo je on.
Završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99,64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih, saopštilo je ministarstvo.
Konačni raspored po srednjim školama i obrazovnim profilima biće objavljen 2. jula od 8 časova, a ranijih godina je bila praksa da to bude dan ranije u večernjim časovima.
Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u srednju školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je nosilac diplome „Vuk Karadžić“, potom onaj koji je osvojio veći broj bodova na takmičenjima, a ako se ni po tom osnovu ne mogu rangirati, prednost ima učenik koji je osvojio veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.
Dokumentacija koja je potrebna za upis u srednje škole je izvod iz matične knjige rođenih, svedočanstvo iz šestog, sedmog i osmog razreda, uverenje o položenoj maloj maturi, obrazac za upis u srednju, ako je učenik učestvovao u takmičenjima i ima osvojene nagrade prilaže diplome o postignutim uspesima, a za određene obrazovane profile (saobraćajna škola) potrebno je doneti i lekarsko uverenje.
Učenici koji nisu bilu u mogućnosti da pristupe završnom ispitu u junskom roku, moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena