Yunet
 

Društvo

Gojković i Žuišeng o intenziviranju saradnje Vojvodine i kineske provincije Guangdong

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. jun 2024. • 15:25 •

Gojković i Žuišeng o intenziviranju saradnje Vojvodine i kineske provincije Guangdong

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom kineske provincije Guangdong, koju predvodi potpredsednik Su Žuišeng.

AP Vojvodina i provincija Guangdong imaju potpisan sporazum o saradnji, a sada je, prema oceni predsednice Gojković i potpredsednika Žuišenga, momenat da se učini korak napred, te da se između naših dveju pokrajina realizuju konkretni projekti posebno u oblastima kulture, turizma i sporta.

„Ponosni smo na tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine, kao i na saradnju koju ostvarujemo na regionalnom nivou između AP Vojvodine i kineskih provincija“, istakla je ovom prilikom predsednica Gojković.

Predsednica je naglasila da su odnosi Srbije i Kine na izuzetno visokom nivou, te da je nedavni susret predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Beogradu, koji je rezultirao potpisivanjem Zajedničke izjave o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri – otvorio vrata za brojne nove mogućnosti za saradnju i investicije.

Ona je dodala da taj dokument obavezuje i sve koji sprovode politiku na svim nivoima da u svim oblastima od zajedničkog interesa konkretizuju saradnju sa kineskim partnerima.

Gojković i Žuišeng su u razgovoru ocenili da se zajednički infrastrukturni projekti između Srbije i Kine realizuju predviđenom dinamikom, a posebno je istaknut značaj poput izgradnje brze železnice Beograd–Budimpešta, koja će doprineti ekonomskom razvoju i razvoju turizma, a pre svega, građanima omogućiti brže i bezbednije putovanje.

U razgovoru je posebno istaknuto da postoji prostor za intenziviranje saradnje u oblasti kulture, promocije i zaštite kulturne baštine, te gostovanje tradicionalinih i modernih umetničkih trupa u Srbiji i Kini.

„Povezivanjem naših informativnih kuća i turističkih organizacija zajednički treba da radimo na promociji privrednih, turističkih i kulturnih potencijala naših država i pokrajina“, izjavila je predsednica Gojković i navela da je Vojvodina sve atraktivnija turistička destinacija za kineske turiste, koji su ovde dobrodošli.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena