Yunet
 

Društvo

Vesić: Dunav za Srbiju znači život

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. jun 2024. • 13:49 •

Vesić: Dunav za Srbiju znači život

Međunarodni dan Dunava, koji se obeležava danas, 29. juna, podseća nas koliko je važno da čuvamo tu, ali i sve druge reke koje imamo, jer su one ne samo prirodno bogatstvo Srbije, već imaju orgoman razvojni potencijal, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Dve decenije kako zemlje kroz koje ova reka protiče, obeležavaju Dan Dunava. Kroz Srbiju Dunav teče dugih 588 kilometara, obezbeđujući nam vodu za piće, mesto za rekreaciju, razvoj ribarstva, doprinosi poljoprivredi, utiče na rast privrede, kao važni plovni put. Dunav za Srbiju znači život i tako se moramo i odositi prema njemu“, rekao je on.

Vesić je naglasio da je zato važno da slaveći ovaj dan, podignemo svest svih da je neophodno da Dunav čuvamo i racionalno koristimo sve njegove resurse.

„Moramo zajedno da radimo kako bi naše reke postale ne samo naše blago, već naš razvojni potencijal, koji će otvoriti mogućnost za dolazak više turista i promociju naše zemlje. Važno je više ulagati naše reke, jer to znači da ćemo se bolje razvijati“, naveo je ministar.

Vesić je kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastre, podsetio i na projekat „Zaplovi Srbijom“ koji treba da obezbedi izgradnju marina, pristaništa, nautičkih sela.

Dodao je i da je nedavno počela izgradnja najsavremenije marine na Dunavu, u Velikom Gradištu, ukupne vrednosti 3,8 miliona evra i koja kada bude završena, u aprilu naredne godine, biće prva registrovana marina u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u planu je gradnja marina u Golupcu, Kladovu, Smederevu i Somboru, a to najbolje govori da je država ozbiljna u nameri da uloži u Dunav, ali i druge reke, da razvija nautički turizam, ali i čuva i neguje svoje rečno bogatstvo.

„Reke su jedan od prioriteta mog rada dok god budem obavljao funkciju ministra. Srbija je ponosna na svoje članstvo u Dunavskoj komisiji koja je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija“, zaključio je Vesić.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena