Yunet
 

Društvo

Uspostavljena saradnja AP Vojvodine i kineske provincije Džeđang

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. jun 2024. • 18:02 •

Uspostavljena saradnja AP Vojvodine i kineske provincije Džeđang

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i zamenik guvernera provincije Džeđang iz NR Kine Šu Venguang potpisali su danas Memorandum o razumevanju i uspostavljanju prijateljskih odnosa između AP Vojvodine i te kineske provincije.

Ovaj dokument osnov je za konkretne vidove saradnje u oblastima privrede i trgovine, nauke i tehnologije, poljoprivrede, obrazovanja, kulture, turizma, što će biti ozvaničeno sporazumom o saradnji između AP Vojvodine i Džeđanga koji će biti potpisan do kraja godine.

Predsednica Gojković je ovom prilikom rekla da je AP Vojvodina ponosna na tradicionalno prijateljstvo naših zemalja, kao i na saradnju koju ostvaruje sa devet kineskih provincija.

Gojkovićeva i Venguang u razgovoru su istakli da su mogućnosti za saradnju velike na infrastrukturnim projektima, u oblasti obrazovanja, primene novih tehnologija u poljoprivredi, razmeni studenata, ocenivši da je današnji događaj novo poglavlje u odnosima dveju pokrajina.

Ovom prilikom, Venguang je uputio poziv predsednici Gojković da sa delegacijom AP Vojvodine poseti tu provinciju, čime bi se napravio korak napred u uspostavljenim odnosima.

Danas su potpisani i sporazumi o saradnji Univerziteta u Novom Sadu sa Univerzitetom nauke i tehnologije Džeđang i Visokom strukovno-tehničkom školom za tekstil i modu o zajedničkoj izradi „Preciznog kvantnog merenja i kontrole i Međunarodne baze za naučnu i tehnološku saradnju u Džeđijangu“ i održavanju „Radionica kompanije Hongbang Garment za razvoj veština“.

Potpisan je i sporazum o realizaciji projekta „Fakultet Puta svile“ između Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija Srbije i partnera iz Džeđanga.

Džeđang je obalska provincija koja se nalazi južno od Šangaja. Jedna je od najmanjih, ali najgušće naseljenih provincija u Kini i ima više od 65 miliona stanovnika. Danas je Džeđang jedan od privredno najrazvijenijih i najbogatijih regiona Kine, u kom čak 41,5 odsto BDP-a dolazi od digitalne ekonomije. Jedna je od šest pilot-zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

Događaju su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Robert Otot, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena