Yunet
 

Hronika

Eksplozija u rudniku "Soko" kod Sokobanje: Stradalo osam rudara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. april 2022. • 10:41 •

Eksplozija u rudniku

Osam rudara je poginulo kada je rano jutros došlo do eksplozije metana u rudniku "Soko" kod Sokobanje.

U aleksinačku bolnicu posle nesreće prebačeno 18 rudara, rekao je direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović. U smeni je radilo 49 rudara.


Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je danas da je u tu bolnicu posle nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje prebačeno 18 rudara - troje sa teškim povredama, a ostali sa lakšim povredama.

Kako je naveo, dvojica rudara imaju povrede lakta, a jedan serijski prelom pet rebara, ali su svi van životne opasnosti.
"Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima", rekao je Vidić za RTS.


On je naveo da je od uprave rudnika dobio informaciju da je u smeni radilo 49 rudara.
Na terenu su trenutno četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac, a prema nezvaničnim informacijama, pomažu ekipe iz Zaječara i Knjaževca.
On je dodao da je obavestio direktora Kliničkog centra Niš da postoji mogućnost da se deo rudara prebaci tamo.
"Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo", navodi Vidić.


U KC Niš zbrinuto dvoje rudara, očekuje se između 20 i 30


Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da u toj zdravstvenoj ustanovi do sada hospitalizovano dvoje rudara, koji imaju prelome grudnog koša.


Perišić očekuje se da će u KC Niš tokom dana stići između 20 i 30 rudara i navodi da ta ustanova može da zbrine toliki broj pacijenata.
Perišić je za RTS rekao da, prema informacijama iz Opšte bolnice Aleksinac i Doma zdravlja Aleksinac, u ta dva centra je hospitalizovano 18 pacijenata, koji su mahom lakše povređeni.
Kada je reč o povredama, Perišić je objasnio da je na rudare uglavnom pala zemlja nakon odrona, tako da su uglavnom zadobili prelome, dok još nema informacije da neko ima opekotine.
Rudnik Soko bavi se iskopavanjem mrkog uglja.
Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u tom rudniku, gde je 16. januara 1998. došlo do eksplozije metana, a tada je stradalo 29 rudara, dok je isto toliko teže ili lakše povređeno.

 


Oko 20 rudara i dalje zarobljeno, u toku akcija izvlačenja


Oko 20 rudara ostalo je zarobljeno u podzemnoj jami nakon nesreće jutros u rudniku "Soko" u Sokobanji, javlja RTS.
Kako navodi, u toku je akcija izvlačenja rudara, a desetak njih je već spaseno.
U rudniku je u trenutku nesreće bilo 49 rudara, a reč je o aleksinačkoj smeni.
Povređeni se prebacuju u bolnicu u Aleksincu i KC Niš.

 

 

Izvor: Tanjug


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena