Yunet
 

Privreda

Vučević : Fabrika Lianbo plod ozbiljnog rada

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. april 2024. • 14:48 •

Vučević : Fabrika Lianbo plod ozbiljnog rada

U novosadskom prigradskom naselju Kać svečano je puštena u rad prva fabrika kompanije Lianbo, a otvaranju je prisustvovao aktuelni potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji je tom prilikom rekao da je Lianbo jedna ozbiljna, svetski poznata kompanija koja će u Kaću imati 120 mašina. Vučević je dodao i da će Srbija nastaviti da neguje čelično prijateljstvo Srbije i Kine. „Ovo nije stvar koja se svaki dan dešava, to je plod ozbiljnog rada i jasne strategije. Meni je najdraže što sam čuo od prvih uposlenih ljudi da su zadovoljni, a mi naravno očekujemo da broj srpskih zaposlenih radnika raste i da plate budu dobre. Ovo je grad posle Beograda sa najvećim prosekom zarade i verujem da ce Lianbo tu biti konkurentan“, rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je nezaposlenost u Novom Sadu sada oko šest odsto. „Dolazak nove kompanije je velika vest za Novi Sad i Srbiju. Uspeli smo da se izborimo da ovaj svetski gigant izabere baš Novi Sad. Prijateljstvo naša dva predsednika i čelične veze naše dve države doprinele su tome. Mnoge kineske kompanije rade u Novom Sadu. Radili smo da se steknu uslovi, da Novi Sad bude najprivlačniji za ulaganje. Grad je uložio milione dinara u industrijske zone. Trend ulaganja nastavljamo i u narednom periodu, a u te svrhe grad će uložiti milion dinara“, rekao je Đurić. Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, proizvodnja auto delova zapošljava više od 7 hiljada lokalnih zaposlenih u Srbiji. „Veoma sam srećan što dolazim u prelepi Novi Sad sad zbog puštanja u rad fabrike. Poslednjih godina naša saradnja je sve bolja i bolja. Kineske investicije u Srbiji rastu i nadam se da će situacija biti sve bolja. Kina je od 2022. godine postala najveći izvor stranih direktnih investicija u Srbiji“, kazao je Li Ming. Generalni direktor kompanije Lianbo Ćingpo Šo dodao je da je prva faza projekta iznosila 80 miliona evra. „Kao što naša poslovica kaže da imamo bliske prijatelje, ali i udaljene susede u svetu, u ovom živopisnom gradu se okupilo puno nas.

Ovaj projekat se zvanično pušta u rad, a posebno prisustvo budućeg premijera Vučevića, čini da svi zaposleni budu počastvovani. Imali smo priliku da izgradimo proizvodnu bazu u Evropi i posle više procena rešili smo da dođemo u prijateljsku Srbiju“, kazao je Šo. U pitanju je renomirana kineska kompanija koja od 2011. godine proizvodi metalne delove za sve vrste motora u automobilskoj industriji.

 

Foto: Tanjug, Nenad Mihajlović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena