Yunet
 

Hronika

Na protestu na Šodrošu privedeno nekoliko osoba

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. oktobar 2022. • 15:25 •

Na protestu na Šodrošu privedeno nekoliko osoba

Grupa aktivista, koji se protive izgradnji novog mosta na Dunavu, na mestu Šodrošu u Novom Sadu, okupila se jutros na tom mestu, u pokušaju da zaustavi postavljanje zaštitne ograde, u okviru priprema terena za gradnju, a nekoliko osoba je privedeno.

Jutros oko šest sati, radnici kineske kompanije CRBC su stigli na Šodroš i nakon postavljenih nekoliko limenih ograda, njihov rad prekinuli su aktivisti koji već četiri i po meseca kampuju u šumi između Dunava i asfaltnog puta koji spaja novosadsko naselje Telep sa Ribarskim ostrvom, javlja Tanjugov izveštač.
Policija je, prema zvaničnim informacijama, jutros oko 7.30 izašla na Šodorš po prijavi aktivista da nepoznata lica postavljaju ogradu u šumi.
Aktivisti ne žele da napuste Šodroš, dok iz policije kažu da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti primenjene sve raspoložive mogućnosti kako bi se radovi na postavljanju zaštitne ograde oko planiranog gradilišta nastavili.
Do sada je sedam osoba privedeno, među kojima su tri žene i jedan stariji muškarac, javlja izveštač Tanjug.
Policija je odgurala aktiviste duboku u šumu, omogućivši izvođačima radova da nastave sa postavljanjem ograde.
Radnici kineske kompanije CRBC pod policije zaštitom rade analizu konfiguracije terena.
Kako su preneli mediji, jutros je, tokom snimanja priloga na Šodrošu napadnuta urednica Novosadske televizije Emilija Marić.
Građani koji su protiv izgradnje mosta na tom mestu nisu se zvanično obraćali povodom samog skupa, ali su na fejsbuk stranici “Ekološki fronf Novi Sad” izneli svoje uslove i zahteve kako bi se protest okončao, a oni se povukli sa Šodorša.
Oni su juče blokirali put koji prolazi pored lokaliteta Šodroš ka Ribarskom ostrvu nakon informacija da bi radovi na postavljanju ograde mogli početi već tada, ali do toga nije došlo.

Deo opozicije traže da se puste privedeni na Šodrošu

Deo opozicije u Skupštini Srbije, zatražio je da se aktivisti privedeni u Novom Sadu tokom protesta na Šodrošu, puste na slobodu, saglasni sa njima u protivljenju projektu izgradnje mosta na tom mestu.
Poslanik Borislav Novaković iz Narodne stranke, rekao je novinarima u parlamentu, da vlast ne želi da razgovara ni sa građanima, ni sa političkim aktivistima oko najvažnijih investicija, tvrdeći da je gradnja mosta na tom mestu u Novom Sadu sporna, kako kaže, u pravnom, ekonomskom i političkom delu.
Most gradi kineska kompanija CRBC, a Novaković je zamerio što se, kaže, sve investicije sa Kinezima proglašavaju investicijama od nacionalnog značaja, a time kako kaže izbegava mogućnost primene Zakona o javnim nabavkama što je "koruptivni model, pod okriljem države".
Kazao je da ni građani Novog Sada, ni stručna javnost nisu imali prilike da vide kako će most izgledati arhitektonski, niti je o tom projektu otvorena javna rasprava.
Naveo je i da se izgradnja tog mosta, kao i Fruškogorski koridor, radi iz kineskog kredita, pa onda kaže, dolazimo u situaciju sa "nama ostaje dug, a Kinezima dobit“, kazao je Novaković.
On je naveo da je svaki most dobrodošao, ali da je "skandalozan" način na koji se ovaj gradi.
Janko Veselinović iz "Ujedinjenih" rekao je da se tom investicijom uništava poslednja zelena oaza u Novom sadu, te da projekat može da ugrozi zaštitu od poplava Novog Sada.
Poslanik "Moramo - Zajedno" Nebojša Zelenović izneo je zahtev da se svi privedeni puste iz pritvora, te dodao da njegov kolega Aleksandar Jovanović Chuta neće danas prisustvovati zasedanju skupštine, upravo zato što je ostao u Novom Sadu.
Poslanik DS Srđan Milivojević, kao član Odbora za ljudska i manjinska prava, kazao je da će danas zahtevati hitnu sednicu tog Odbora jer se, kaže "ljudi hapse i vode u pritvor u Novom Sadu, dok su u Majdanpeku u zatvoru".
Radomir Lazović, iz poslaničke grupe "Ne davimo Beograd", uputio je podršku građanima u Novom Sadu, navodeći da "ne treba građani da se plaše, već oni koji krše zakone".

Izvor:Tanjug

Foto:Tanjug

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena