Yunet
 

Izbori

Završeno glasanje na osam biračkih mesta u pet opština u Srbiji

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. januar 2024. • 20:18 •

Završeno glasanje na osam biračkih mesta u pet opština u Srbiji

Glasanje na osam biračkih mesta u pet opština u Srbiji, na kojima su danas ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije, završeno je večeras u 20.00 časova.

Birališta su otvorena jutros u 7.00 sati, a glasalo se na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.

Republička izborna komisija donela je rešenje 30. decembra da se na osam biračkih mesta u pet opština u Srbiji 2. januara ponovi glasanje na parlamentarnim izborima i da se zbog toga štampa 5.352 glasačka listića.

Izbori se ponovljaju na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

U subotu su ponovljeni izbori na 35 biračkih mesta za Skupštinu Srbije.

Rok za podnošenje prigovora posle ponovljenih izbora je 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata.

Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

Za ulazak u skupštinu i osvajanje poslaničkih mandata potrebno je da se pređe cenzus od tri odsto, a stranke i koalicije nacionalnih manjina u raspodeli mandata učestvuju i ako osvoje manje od tri odsto.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja Narodne skupštine.

Prema podacima RIK-a, na osnovu obrađenih 8.265 biračkih mesta od ukupno 8.273, najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“ 1.781.695 glasova ili 46,74 odsto.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 902.108 glasova ili 23, 66 odsto, izborna lista „Ivica Dačić- premijer Srbije“ 249.709 glasova ili 6,55 odsto, izborna lista „Dr Miloš Jovanović- Nada za Srbiju“ 191.397 glasova ili 5,02 odsto, lista „Mi – glas iz naroda, prof. Branimir Nestorović“ 178.669 glasova ili 4,69 odsto.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena