Yunet
 

Kultura

Deveti internacionalni festival EUFONIJA u Novom Sadu od 12. do 19. maja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. maj 2024. • 09:55 •

Deveti internacionalni festival EUFONIJA u Novom Sadu od 12. do 19. maja

U duhu slogana – Tačka radosnih susreta – direktno iz Latinske Amerike u Novi Sad stiže Nacionalni orkestar harmonika iz Čilea pod vođstvom istaknutog umetnika na harmonici Hoakima Munjoz Donoza, koji će nesvakidašnjom umetničkom akcijom – URBANOM INTERVENCIJOM – 12. maja u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, otvoriti Deveti internacionalni festival harmonike Eufonija.

“Kako je muzička tradicija Latinske Amerike sinonim za uživanje u zajedničkom stvaranju, Urbana intervencija je osmišljena, od strane Entrefueles fondacije iz Čilea, sa ciljem razvoja ljubavi prema ovom divnom instrumentu i podsticaja mladih da sviraju harmoniku. Događaj je namenjen svim učenicima i nastavnicima harmonike kao i ljubiteljima koji žele da se oprobaju u sviranju harmonike. Prava prilika da svi zajedno zasviramo sa našim učenicima i prijateljima u jednoj opuštenoj i veseloj atmosferi!” objašnjava direktorka Festivala Dragana Kuzmanović.

U okviru Urbane intervencije organizovan je i punkt za učenje sviranja harmonike kao i punkt za najmlađe harmonikaše koji će dobiti priliku da pokažu svoje umeće. A, to je tek početak, tvrde organizatori.

“Naredni dani rezervisani su za internacionalno takmičenje učenika harmonike od osnovne škole do fakulteta, gde pored učesnika iz Srbije očekujemo takmičare iz Estonije, Litvanije, Rusije, Poljske, Mađarske i regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Takmičenje će se održati u Muzičkoj školi “Isidor Bajić””, dodaje Kuzmanović.

Ipak, Eufonija svake godine ima višestruk karakter, pored revijalnog programa, tu su takmičenja ali i specijalni, kulturni segment festivala, koji ove godine predstavlja mladog talentovanog umetnika na harmonici, pobednika Eufonija festivala 2023 – Petra Dinčića, koji će 13. maja nastupiti u sali Beklijevih u MŠ “Isidor Bajić” u 19:30 časova. U istoj sali narednog dana, 14. maja, sa početkom u 19:30 slušaćemo specijalne goste iz Čilea – Kvintet harmonika Entrefuelles koji će nam predstaviti savremenu muziku za harmoniku inspirisanu stihovima poznate čileanske kantautorke i umetnice Violete Pare.

Kako su muzičari Čilea poznati i kao multiinstrumentalisti – u sredu 15. maja u Sinagogi sa početkom u 20 časova slušaćemo vokalno – instrumentalni sastav “Bohemia Chilena” čiji repertoar obuhvata čileansku folklornu i popularnu latinoameričku plesnu muziku, huačaka džez, bolero, tango i valcer muziku.

Festival zatvaramo 19. maja koncertom “Nova srpska muzika za harmoniku” koji je ove godine inspirisan stihovima poeme “Mit o ptici” Mike Antića i koji će premijerno predstaviti dela kompozitora Milice Ilić i Svetozara Nešića za naratora i savremeni boemski ansambl (Aleksandra Krčmar –violina, Luka Lopičić –harmonika, Momir Novaković – harmonika, Fedor Ruškuc – kontrabas).

Na sve ove programe ulaz je slobodan.

Pokrovitelji i prijatelji festivala i ove godine su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Sokoj fond za kulturna davanja, fabrika harmonika Pigini – Italija, fabrika harmonika Scandalli – Italija, Muzička škola “Isidor Bajić”, Srpsko narodno pozorište, Kulturna stanica Eđšeg, Fondacija Entrefuelles – Čile, Accordeonfest Estonija.

Sve informacije mogu se pronaći na sajtu festivala www.eufonijafest.com kao i na društvenim mrežama Udruženja građana Eufonija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena