Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. mart 2024. • 14:27 •

Otvorena izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“

U Domu vojske u Beogradu večeras je svečano otvorena izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“, a svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i brojni istaknuti zvaničnici.

Vučević je poručio da, kada pričamo o heroinama iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ne možemo samo da pričamo o ženama koja su bile direktno uključene u borbena ratna dejstva.

„Svaka majka koja je čekala sina, svaka supruga koja je čekala muža, svaka ćerka koja je čekala oca, sestra brata, svaka od njih je bila heroina na svoj način. Sve one su sačuvale i svoje kuće, domove, porodicu, i za vreme okupacije, i za vreme stradanja, izdržale isto svojevrsnu Golgotu. Vojska nam je izdržala sa narodom, ili delom naroda, Golgotu kroz Prokletije i posle kroz krvavu bitku za proboj i vraćanje u Srbiju, a žene su sačuvale kuće, sačuvale suštinski Srbiju. Na tome im neizmerno hvala“, istakao je Vučević.

Izložbu karakterišu tri osnovna motiva. Prvi je žena čuvar ognjišta i porodice u ratnom vihoru.

Drugi predstavlja humanost i milosrđe žena u medicinskim misijama i društveno-humanitarnim organizacijama. Treći je žena borac na liniji fronta.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić izjavila je da su istoriju tog sukoba životima, suzama i krvlju ispisale mnoge znane i neznane žene.

„Izložba koju danas otvaramo posvećena je njima – majkama, ćerkama, sestrama, suprugama, bakama. Ženama koje su ispraćale i čekale vojnike sa bremenom rata na plećima. Ženama koje su čuvale ognjišta. Ženama koje su vidale rane ratnika i bile uzglavlje umirućima. Ženama mučenicama. Ženama heroinama. Ženama ratnicama“, rekla je Tamara Vučić.

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, nakon čega je održan glumački nastup posvećen srpskim heroinama.

Događaju su prisustvovali, između ostalih, ministarke Danica Grujičić, Jelena Begović, Darija Kisić, Dubravka Đedović Handanović, ministri Slobodan Cvetković, Zoran Gajić, državni sekretar Nemanja Starović, predstavnici Vojske Srbije i crkveni velikodostojnici.

Izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“ u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu biće otvorena do 30. aprila.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena