Yunet
 

Turizam

U Vrbasu i svim naseljima u opštini postavljeno 55 turističkih tabli sa QR kodovima

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. april 2024. • 13:23 •

U Vrbasu i svim naseljima u opštini postavljeno 55 turističkih tabli sa QR kodovima

U Vrbasu i svim naseljima u opštini postavljeno je 55 turističkih tabli sa QR kodovima koje sadrže sve infromacije o najvećim kulturno-istorijskim znamenitostima na teritoriji opštine Vrbas. Postavljanje tabli sa 600 hiljada dinara finansiralo je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj. U Vrbasu je postavljeno 38, a 17 tabli koje će omogućiti digitalnu prezentaciju kulturno-istorijskog nasleđa i turističkih potencijala, postavljeno je u Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju, Savinom Selu, Ravnom Selu i Kucuri.

– Zvanična istorija Vrbasa traje više od 630 godina. Tih šest vekova, preko 55 QR kodova, od kojih je 38 postavljeno u Vrbasu, a 17 u naseljenim mestima, postali su deo digitalne mape sveta i deo turističke budućnosti naše opštine i na jedan klik su dostupni turistima i gostima naše opštine, ali i našim građanima. Obeleženi su svi crkveni objekti i spomenici, značajne javne ustanove poput gimnazije i biblioteke u Vrbasu, objekti graditeljskog nasleđa poput vatrogasnog tornja, vila i stabeno-poslovnih palata, grobna mesta i rodne kuće značajnih ličnosti iz prošlosti Vrbasa poput Jožefa Pehana, Jožefa Kiša, Save Vukosavljeva i Johanesa Vajdenhajma, kao i prirodnih resursa poput česme žute vode, zmajevačkih jezera i dr – kaže predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

Ona ističe da su QR kodovi pored razvoja turizma važni i za edukaciju lokalnog stanovništva, pre svega dece i mladih.

– Jednostavnim skeniranjem QR koda, svaki naš građanin, ili turista moći će lako i brzo da dobije sve informacije koje ga interesuju, a koje su važne za istorijsko nasleđe. Živimo u digitalnoj eri, i svako sa sobom uvek nosi pametni telefon. QR kodovi omogućiće mladima da dođu do sveobuhvatnih podataka na lak i interesantan način. Ujedno, QR kodovi imaju i ekološki značaj jer smanjuju potrebu za štampanim promotivnim materijalima – kaže Rojević.

Rojević kaže da opština Vrbas i ove godine očekuje značajnu podršku od Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji u prethodnih 10 godina realizovali smo više od šest milijardi dinara kapitalnih investicija. Renovirali smo ili renoviramo sve domove kulture u svim naseljima u opštini. Rekonstrusali smo put Vrbas – Bačko – Dobro Polje – Zmajevo i druge važne saobraćajnice. Rekontruisali smo škole, vrtiće, gradili dečija igrališta. Trenutno završavamo nov Dom kulture u Ravnom Selu, u toku su radovi na rekonsutrukciji Doma kulture i gradnji i opremanju pozorišne dvorane u Vrbasu. Počeli smo radove na rekonstrukciji gradskog stadiona i radove na rekonstrukciji ambulante u Savinom Selu, a uskoro treba da počunu radovi na rekonstrukciji Doma kulture u Zmajevu – kaže Rojević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena