Yunet
 

Zdravlje

Pašalić: Pozivam žene da prijave neadekvatne lekarske pristupe prema porodiljama

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. januar 2024. • 15:41 •

Pašalić: Pozivam žene da prijave neadekvatne lekarske pristupe prema porodiljama

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve žene, koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, da se obrate toj instituciji kako bi se utvrdila odgovornost u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

„Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka“, rekao je Pašalić.

On je podsetio da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da praksa neretko pokazuje suprotno.

Zato je, kako je naveo, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi građanima ukazali na prava koja imaju, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje ili ugrožava njihovo zdravlje.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena