Yunet
 

Zdravlje

Skrining i rano otkrivanje raka dojke u Domu zdravlja Novi Sad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. april 2024. • 08:34 •

Skrining i rano otkrivanje raka dojke u Domu zdravlja Novi Sad

Nakon dugog perioda koji je podrazumevao rad naše ustanove u kovid sistemu, vraćamo se onome što nam je prioritet-preventivni rad.

S tim u vezi, podsećamo naše sugrađanke da mogu da se prijave na skrining/rano otkrivanje raka dojke pozivanjem našeg kol centra na 4879-000.

Skrining mamografijom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina (Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke) sa teritorije opštine Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci.

U pitanju su žene koje imaju otvoren zdravstveni karton u našoj ustanovi, u kojem je zabeležena tačna adresa i broj telefona (za sada jedini način kako možemo doći do pacijentkinja odgovarajuće životne dobi).

Skrining mamografije se rade na 2 godine.

Kol centar Doma zdravlja “Novi Sad” vodi evidenciju o pozivima, poziva i zakazuje žene uz uslov da skrining mamografija nije radjena u poslednje 2 godine i da nije dijagnostikovan karcinom dojke (10 godina od završetka lečenja, pacijentkinja ponovo ulazi u skrining program).

Dnevno se u Domu zdravlja “Novi Sad” uradi 25 skrining mamografija (svaka pacijentkinja se slika u 4 projekcije) termini su na 20 minuta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena