Yunet
 

Društvo

Uručeni podsticaji za samozapošljavanje

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 26. april 2022. • 00:00 •

Uručeni podsticaji za samozapošljavanje

Danas je u Kuli održana svečanost povodom dodele podsticaja za samozapošljavanje. Takođe, predstavljen je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje lica koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih. Domaćini skupa bili su Opština Kula i Udruženje za pomoć MNRO „Plava ptica“. Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da ovakvi programi imaju direktan značaj po lokalnu samoupravu jer se smanjuje broj nezaposlenih lica:

„Ovaj projekat je jedan od mnogih projekata koje radimo i on ima za cilj da teže zapošljive kategorije izađu iz one zone gde samo apsorbuju pomoć države koja im je, naravno, neophodna. Osamostaljivanje i njihovo lično privređivanje jeste najbolji način njihovog angažovanja. Deo će biti zaposlen u socijalnom preduzeću za proizvodnju papirne galanterije,  koje je u fazi formiranja, dok će drugi imati šansu da realizuju sopstvenu preduzetničku aktivnost i da od toga obezbede egzistenciju za svoje porodice“.

 Projekat se realizuje uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. O samoj suštini projekta, ali i o ulozi Stalne konferencije gradova i opština rekao je Aleksandar Popović, koji je ispred ove organizacije pozdravio prisutne:

„Stalna konferencija zastupa sve lokalne samouprave, a naša uloga u ovom projektu je da pomognemo, kako lokalnoj samoupravi, tako i partnerskim organizacijama u sprovođenju ovog projekta koji nosi veliki značaj za lokalnu zajednicu. Suština je podrška marginalizovanim grupama i njihovu podršku sprovodi Nemačka razvojna saradnja i GIZ. Kula je jedna od deset lokalnih samouprava koja sprovodi ovu inicijativu. Verujem da će ova sredstva koja dobijaju lica biti dragocena u njihovom pomeranju sa margine“.

Neizostavni deo ovog projekta je Udruženje „Plava ptica“. Direktor udruženja, Marko Košutić, detaljnije je pojasnio na koji način kategorije korisnika lakše stiču radne navike,a u skladu sa njihovim objektivnim zdravstvenim preprekama:

„Mi smo kao organizacija partner opštini Kula koja je nosilac projekta. Bili smo zaduženi za selekciju korisnika, za vršenje obuke i, uopšte, za čitav mentorski deo, koji se sastoji od sačinjavanja biznis plana i podrške onima koji će raditi kod poslodavca. Naše predviđanje je da će svim ovim ljudima biti potrebna kontinuirana podrška, a ono što je najzanimljivije za nas jeste socijalno preduzeće koje će imati dvostruku socijalnu ulogu. Prva uloga je zapošljavanje osoba sa invaliditetom i mentalnim teškoćama, a druga uloga je plasiranje profita preduzeća u realizaciju programa koje „Plava ptica“ organizuje.“

Oni zbog kojih je i organizovan ovaj događaj ne kriju svoje zadovoljstvo i nadanja kada su ova sredstva u pitanju.  Aleksandar Novaković iz Ruskog Krstura je dobio sredstva kako bi pokrenuo svoj biznis, a to je održavanje zelenih površina:

„Ova pomoć je dragocena, jer na ovaj način dobijam šansu da se ostvarim materijalno, a, samim tim, moći ću da živim od svog rada i truda. Imam najbolja moguća očekivanja, a moje zalaganje neće izostati i verujem da će sve na kraju ispasti u najboljem mogućem redu“.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena