danas-se-obelezava-dan-rusina-u-republici-srbiji
Yunet
 

Društvo

Danas se obeležava Dan Rusina u Republici Srbiji

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 17. januar 2024. • 00:00 •

Danas se obeležava Dan Rusina u Republici Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je pripadnicima rusinske nacionalne zajednice njihov nacionalni praznik 17. januar, Dan Rusina u Republici Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, nacionalni praznik Rusina ustanovljen je povodom 17. januara 1751. godine, kada je Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru, potpisao prvi zvanični dokument Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih grkokatoličkih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.

Bio je to zvanični početak današnjeg Ruskog Krstura, najstarijeg, najvećeg i najpoznatijeg naselja Rusina u Srbiji.

Taj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore. Kako se navodi, Rusini su, iako malobrojna zajednica, bili i ostali važna i dragocena kockica u bogatom multietničkom mozaiku Vojvodine i Srbije.

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, ta zajednica broji 10.486 građana, teritorijalno raspoređenih u desetak naselja u Bačkoj i Sremu.

Vlasti u Republici Srbiji, AP Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava, do manjinskih senzitivnih politika kako bi Rusini u Republici Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice, saopštilo je Ministarstvo.

Izvor: Qmedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena