Yunet
 

Društvo

U Kuli obeležen Nacionalni dan Rusina

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 22. januar 2024. • 00:00 •

U Kuli obeležen Nacionalni dan Rusina

KULA, 22.01.2024. – Nacionalni dan Rusina, koji se proslavlja 17. januara, kada je 1751. godine potpisan ugovor kojim će se na ove prostore, tačnije u pusti Krstur, sa Karpata doseliti 200 Rusina Grkokatoličke vere, obeležen je i ove godine.

Centralna proslava se svake godine održava u drugom mestu gde žive Rusini, a ove godine je održana u Đurđevu, dok su Rusini u Kuli svoj Nacionalni dan proslavili svečanom priredbom u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Dr Havrijil Kosteljnik“.

Svoje mesto u publici imali su Savo Preradović, Željko Kovač ispred Nacionalnog saveta Rusina, kao i kulturno-umetnička društva sa kojima Rusinsko društvo sarađuje, a to su „Durmitor“, „Ivan Senjuk“ i „Karpati“. Donatorka Marija Joksović obezbedila je klima uređaj bez kojeg ova proslava ne bi bila moguća. Ona je za to dobila posebnu zahvalnicu. Čestitala je svim Rusinima taj dan i poželela dugu saradnju i u što većem broju.

Kao što je poznato, u prostorijama društva već tri godine nije bilo grejanja, pa je bilo teško održati funkcionalnost. Čim je problem rešen, počele su probe, a treba naglasiti da je Društvo značajno podmlađeno, najpre najmlađim članovima koje je Cecilija Mudri pripremila za svečanost. Pevačka grupa je dobila tri nova, mlada člana koji su debitovali baš na najveći praznik, pa je, po rečima predsednice društva, Amalije Kovač, trogodišnja kriza prebrođena, naočigled publike.

Proslavu Nacionalnog dana Rusina u Srbiji u Kuli organizovalo je KUD „Dr Havrijil Kosteljnik“ pod pokroviteljstvom Nacionalnog Saveta Rusina.

Foto: Qmedia

Izvor: Qmedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena