Yunet
 

Društvo

Sanirani i rekonstruisani sanitarni čvorovi u OŠ „Vuk Karadžić“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 25. januar 2024. • 00:00 •

Sanirani i rekonstruisani sanitarni čvorovi u OŠ „Vuk Karadžić“

CRVENKA, 25.01.2024. – Radovi koji su počeli prošle godine u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Crvenki, a koji se tiču rekonstrukcije i sanacije sanitarnih čvorova, kompletno su završeni.. Izvršeni su vodovodno kanalizacioni, završni zanatski, molersko farbarski, fasaderski i keramičarski radovi. Sredstva za sanaciju učeničkih sanitarnih čvorova u bloku A objekta škole obezbedili su Pokrajinska vlada i opština Kula. Direktorka osnovne škole „Vuk Karadžić“, Nataša Đerić imala je priliku da upozna predsednika opštine Kula, Damjana Miljanića, sa svime što je urađeno, ali i o planovima za budući period kada su investiciona ulaganja u pitanju. Govoreći o značaju ovih radova, Đerićeva je istakla da je njihov značaj nemerljivo veliki, s obzirom na to da su učenici ove škole nakon 50 godina dobili nove sanitarne čvorove:

„Radovi su gotovi u toku prethodnog polugodišta tekuće školske godine i zajednički je rađeno sufinansiranje sredstvima autonomne pokrajine i lokalne samouprave, a od toga smo od pokrajine dobili 4 miliona dinara a od lokalne samouprave 5,3 miliona dinara i konačno učenici naše škole nakon 50 godina imaju nove sanitarne čvorove. Kompletno je sve promenjeno, promenjene su i sanitarije, vodovodne i kanalizacione cevi i to jedna kompletna učenička vertikala sa prizemljem i tri sprata“.

Foto: Opština Kula

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, rekao je da ovi radovi ujedno predstavljaju rešavanje jednog velikog problema koji traje decenijama. Takođe, Miljanić je istakao da će se fazno i u narednom periodu pristupiti investicijama, i to kroz udruživanje sredstava republike, pokrajine i lokalne samouprave:

„Radovi su iz prethodne godine završeni a ujedno sam iskoristio priliku da sa direktoricom popričam o planovima za naredni period, a to je nastavak ulaganja i kroz projekte sa ministarstvom i pokrajinom i, naravno, finansiranje od strane opštine, a važno je napomenuti i lokalne kompanije koje izdvajaju deo sredstava za saniranje nekih objekata, tako da ćemo fazno, sprat po sprat, rešavati i ovu školu, koja je jedna od većih škola u našoj opštini. Značaj radova je veliki, jer se radi o problemima koji ovde postoje nekoliko decenija, a sada su i oni došli na red da se rešavaju. Prethodno su rešeni i sistemi grejanja, prelazak na gas i tome slično, a sada su urađeni i toaleti, hodnici i sređene su učionice. Radi se o velikom poslu koji se obavlja fazno i svake godine ćemo uraditi deo poslova udružujući sredstva republike, pokrajine i opštine i uveren sam da ćemo relativno brzo, u narednih nekoliko godina, potpuno renovirati objekat. Slična situacija je i sa radovima u osnovnoj školi „Petefi brigada“, gde smo u prethodnih pet-šest godina uložili zajedno sa republikom i pokrajinom gotovo 60 miliona dinara u saniranje škole. Slični poslovi se rade i u školi u Ruskom Krsturu, gde je takođe u prethodnom periodu uloženo više od 20 miliona dinara, a, kada se gleda nekoliko prethodnih godina, taj iznos se kreće oko 50 miliona dinara zajedničkog ulaganja. Odobren je projekat za kompletnu sanaciju škole u Kruščiću, i tu spadaju radovi na fasadi , prozorima i sistemu za grejanje. To je projekat Ujedinjenih nacija, odnosno UNDP-a i u ovoj godini očekujemo da ta sredstva budu operativna. Projekat za školu u Sivcu je od ranije bio završen sa Ministarstvom za javna ulaganja, sredstva su odobrena, ali su bila pomerena zbog situacije sa korona virusom, ali mislim da će sada država krenuti u realizaciju tog projekta. Urađen je projekat i odobrena su sredstva za Ekonomsko-trgovinsku školu u Kuli, gde je predviđena kompletna sanacija i izgradnja nedostajuće sportske hale, a takođe je i urađen projekat i odobrena su sredstva za sanaciju Srednje tehničke škole „Mihajlo Pupin“, i to su ujedno i najveća sredstva koja su odobrena za sanaciju jedne škole na teritoriji naše opštine ikada. Urađeni su projekti i odobrena su sredstva od strane pokrajine za sanaciju tzv „male škole“ u osnovnoj školi „Isa Bajić“, tako da su praktično gotovo sve škole u fazi rekonstrukcije, bilo kroz pojedinačne projekte ili kroz velike projekte kompletne sanacije i to će značiti da, kada sve te sanacije budu gotove, će sve škole biti potpuno rekonstruisane“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena