Yunet
 

Društvo

„Dani sunca u Kuli“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 25. april 2024. • 00:00 •

„Dani sunca u Kuli“

Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ u Kuli ove godine će, po 12. put, biti domaćin manifestacije i stručnog skupa ,,Evropski dani Sunca“. Ova manifestacija održava se sa ciljem promovisanja upotrebe solarne energije, prikazivanja najnovijih sistema i dostignuća u ovoj oblasti i povećanja svesti o značaju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u našoj sredini i u Republici Srbiji.

Program će početi 10. maja od 9 časova, kada će učesnici ove manifestacije i stručnog skupa moći će da se upoznaju sa sistemima iz ove oblasti koji će biti postavljeni na Poligonu za obnovljive izvore energije, uz organizovane posete učenika osnovnih škola ,,Petefi brigada“ i ,,Isa Bajić“, učenika Ekonomsko-trgovinske i STŠ ,,Mihajlo Pupin“, kao i predstavnika Zajednice elektrotehničkih škola, Aktiv Novi Sad.

Kada je reč o stručnim predavanjima, prvi predavač, Nataša Trifunović, iz Ministarstva rudarstva i energetike, održaće predavanje na temu stanja i perspektive obnovljivih izvora energije. Zatim će Miloš Kostić, predstavnik firme ,,MT-KOMEX“ iz Beograda govoriti o malim solarnim elektranama. Prisutni će imati priliku da čuju iskustva izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana kompanije ,,NIS“ od strane predavača Rastislava Kragića, a naposletku će predstavnik firme ,,Schneider electric“, Darko Zeljković, govoriti o solarnim punjačima. Na kraju programa, biće organizovana tradicionalna poseta Vetroparku u Kuli.

Predsednik Upravnog odbora, spec. tehničkih nauka i viši pedagoški savetnik, Marjan Ivanov, pozvao je sve zainteresovane građane da isprate ovu manifestaciju i da priustvuju izuzetno atraktivnim i značajnim predavanjima:

,,10. maja po 12. put se organizuje manifestacija ,,Evropski dani sunca“ u Kuli. Ova manifestacija organizuje se od strane Društva za obnovljive izvore energije i Srednje tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“. Manifestacija se sastoji iz dva dela – prvi deo je na poligonu za obnovljive energije, gde će biti prezentovani najnoviji sistemi iz ove oblasti, kao i novi načini na koje se koristi solarna energija. U svečanoj sali, zatim, imamo svečana predavanja koja su izuzetno atraktivna i značajna, ne samo za naše učenike, već i za sve koji su zainteresovani. Na ovaj način promovišemo obnovljive izvore energije i razvijamo svest kod učenika i građana. Naša škola će biti Regionalni centar za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Nećemo biti samo neko ko će reprodukuje znanje, nego ćemo raditi i određena istraživanja i tako napredovati u struci“.

On je istakao da ove godine upisuju 5. generaciju smera Elektrotehničar obnovljivih izvora energije koji je vrlo perspektivan, pa tako učenici odmah nakon završene srednje škole, ukoliko se ne odluče na dalje školovanje, dobijaju mogućnost zaposlenja:

,,Naredne godine upisujemo 5. generaciju smera Elektrotehničar obnovljivih izvora energije. Učenici koji žele da ostanu na 4. nivou imaju mogućnost zaposlenja. Pre mesec dana iz Novog Sada nam je došla kompanija ,,Solar energy“ koja je tražila od nas učenike koje bi mogli da zaposle, pa su neki od njih već počeli da rade i imaju vrlo lepe plate. U toku je dogovor da se još nekoliko zainteresovanih učenika zaposli na istom mestu. Nije mi cilj da naši učenici idu van naše države, ali taj posao je na zapadu još više plaćen. Oni koji žele da nastave da studiraju imaju mogućnost na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i imaju prohodnost u svakom smislu. Oni sa 4. stepenom ne mogu da budu projektanti, ali mogu da budu u projektnom timu i moje lično mišljenje je da je ono što je za zdravstvo preventiva za nas je edukacija. Ona mora da se gradi decenijama, a važno je podići svest o primeni obnovljivih izvora energije“.

Izvor: Qmedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena