Yunet
 

Sport

Mihal Šulja pred novim izazovom

RTV OK • Redakcija RTV OK • 12. februar 2024. • 00:00 •

Mihal Šulja pred novim izazovom

Atletski ultramaratonski as Mihal Šulja pokušaće uskoro da obori sopstveni rekord Slovačke na trci – traci za trčanje u Bratislavi.

          „Banatski Mihalić“ oborio je  4. februara 2023. godine rekord Slovačke u humanitarnoj trci samog sa sobom u Fitnes centru “Pump” i to u trci na sto kilometara.

          Srpski ultramaratonac na privremenom radu u Slovačkoj je savladao ovu deonicu za osam sati trideset četiri minuta i dvadeset osam sekundi.

          Mihal Šulja će početkom oktobra 2024. godine proslaviti 50. rođendan. Pola godine pre svog 40. rođendana, 27. aprila 2014. godine istrčao je svoj prvi maraton u Beogradu u vremenu od 3 sata 23 minuta 45 sekundi. Već na svojom šestom maratonu, u novembru 2014. godine, u hrvatskoj Crikvenici trčao je prvi put ispod tri sata – 2 sata 59 minuta 50 sekundi. Za nepunih deset godina istrčao je 46 maratona. Sopstveni rekord postavio je u Bratislavi u aprilu 2022. godine – 2 sata 40 minuta, Za samo osam godina je sopstveni rekord u maratonu poboljšao za čak 43 minuta.

          Šuljova specijalnost su ultramaratoni. Prvi je istrčao na Fruškoj gori 21. januara 2015. godine a te godine postao i šampion Balkanske trkačke lige.  Do sada ima istrčanih 55 ultaramatona i bezbroj rekorda u raznim disciplinama ultre, sopstvenih, srpskih I slovačkih. Na osnovu pomenutim rezultata, kovačički as sa padinskim korenima Mihal Šulja je najbolji ultramaratonac iz zemalja bivše Jugoslavije – svih vremena. Za deset godina je istrčao ukupno 101 maraton i ultramaraton plus desetinu polumaratona što znači da je svaki mesec za pomenutu deceniju trčao po jednu važnu najdužu trkačku disciplinu.

                                                                                                          J. Šp.

Preporučujemo još …



Fatal error: Uncaught ValueError: Path cannot be empty in /var/www/html/vojvodjanski.com/contents/inclDailyNews.php:42 Stack trace: #0 /var/www/html/vojvodjanski.com/contents/inclDailyNews.php(42): file_get_contents() #1 /var/www/html/vojvodjanski.com/contents/vest.php(749): include('...') #2 /var/www/html/vojvodjanski.com/index.php(1187): include('...') #3 {main} thrown in /var/www/html/vojvodjanski.com/contents/inclDailyNews.php on line 42