Yunet
 

Društvo

Mobilni ili ugradni klima uređaj – šta je bolje?

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2023. • 14:31 •

Mobilni ili ugradni klima uređaj – šta je bolje?

Tokom vrelih letnjih dana kada dnevna temperatura prelazi 30 stepeni, a i noću nije mnogo bolje, mnogi se nadaju adekvatnom rashlađenju pomoću klima uređaja. Međutim, na tržištu možemo naći više različitih modela klime, i često se javlja nedoumica oko izbora odgovarajućeg rashladnog uređaja.

Letnja vrućina zna danima biti nepodnošljiva, posebno u stanovima u potkrovlju i loše izolovanim objektima.

Dakle, može li klima uređaj pomoći, i koji tip klime izabrati? Koliko su zaista korisni mobilni monoblok klima uređaji?

Tekst koji sledi odgovoriće na ova, i još neka bitna pitanja kod kupovine klima uređaja.

Mobilni ili ugradni klima uređaj?

Klima uređaji su dostupni u dva oblika:

mono jedinice – pokretna klima, takozvani „pingvin“trajno instalirani uređaji – split sistem, koji čini više jedinica.

Oboje se mnogo razlikuju jedno od drugog. Mobilni klima uređaji se mogu fleksibilno koristiti, jeftiniji su za kupovinu i njihova lokacija se može menjati.

Split sistem, s druge strane, se trajno ugrađuje, pa se tako ne može koristiti u svakom prostoru, jer se za njegovu montažu mora bušiti zid. Ovi klima uređaji su skuplji u nabavci, ali su zato njihovi operativni troškovi znatno niži u poređenju sa mobilnim klimama.

Pored mogućnosti ugradnje, zahtev za hlađenjem takođe igra važnu ulogu prilikom kupovine: kolika je prostorija koju treba rashladiti? Koliko često će se klima uređaj koristiti? Ova pitanja vas vode do odluke koju opciju ćete izabrati.

Šta očekivati od mobilnih monoblok uređaja?

Kompaktni sobni klima uređaji, poznati i kao monoblok klima, mobilni su i fleksibilni. Mogu se koristiti u različitim prostorijama, i zahtevaju samo utičnicu i otvor kroz koji se zagrejan vazduh može transportovati napolje. Monoblok uređaj radi po principu cirkulacije – topao vazduh se uvlači, prolazi kroz rashladnik i ponovo ispušta kao ohlađen vazduh. Mobilni klima uređaji su prenosivi i stoga mogu, u zavisnosti od doba dana, da hlade različite lokacije u stanu. Jeftinija nabavna cena stoji nasuprot većim troškovima električne energije, koji će biti zanemarljivi ukoliko se uređaj ređe koristi. Spremni su za upotrebu odmah nakon kupovine, bez mnogo predradnji. Još jedna prednost ovih klima je njihovo lako i jeftino održavanje.

Pogledajmo i njihove nedostatke! Kod mobilnih klimauređaja crevo za izduvni vazduh može biti problem, jer se mora stabilno izvesti spolja, kroz fiksni izlaz u zidu ili prozorskom staklu. Ukoliko želite da izbegnete fiksne otvore, moraćete ga sprovesti napolje kroz odškrinut prozor, što omogućava vrelom spoljnom vazduhu da neometano ulazi unutra i umanjuje efekat hlađenja. Mono uređaji teško hlade veće i dosta zagrejane prostorije, i nisu pogodni za kontinuirani rad. Pored veće potrošnje energije, i nivo buke izazvan kompresorom uređaja, takođe može da govori protiv mobilnog klima uređaja.

Postoje i mobilne klime koje rade bez creva. Kompresor se hladi pomoću rezervoara za vodu ili pakovanja leda. Međutim, ovi uređaji imaju nisku energetsku efikasnost.

Šta očekivati od split klima uređaja?

Kod split rashladnih uređaja deo za hlađenje se ugrađuje u prostoriji, na zidu ili plafonu, dok je kompresor napolju, tako da u prostoriji nema buke, a prozor može ostati zatvoren, bez prodiranja spoljašnjeg vazduha u stan. Još jedna prednost split uređaja je niža potrošnja energije uz bolje performanse hlađenja. Pravilno postavljenim split sistemom možete ohladiti veliki prostor, čak i ceo stan.

Ima li ugradna klima i nedostatke? Budući da je za ugradnju neophodno bušenje zida i kačenje kompresora sa spoljne strane, ovaj klima uređaj se ne može ugraditi u svaki prostor. Pored toga, montažu treba da obavi stručno lice, a uz to i troškovi nabavke su veći u odnosu na mobilnu klimu. Još jedan nedostatak je i i to što je sistem vezan za jednu prostoriju. Troškovi održavanja su takođe veći, jer ih obavlja stručno lice.

Multi-split klima uređaj je energetski efikasniji. Sastoji se od nekoliko unutrašnjih jedinica, koje se postavljaju u različite prostorije, i jedne spoljne jedinice.

Kada odlučite koji klima uređaj je najbolji za vaše uslove i potrebe, predlažemo posetu nekoj od odlično snabdevenih internet-prodavnica, gde ćete na veoma jednostavan način moći da uporedite cene i modele, kao i da obavite uspešnu kupovinu iz udobnosti svog doma.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena