Yunet
 

Kultura

Slovenačka književnica Bronja Žakelj predstavila debitantski roman „Belo se pere na 90“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. april 2024. • 10:52 •

Slovenačka književnica Bronja Žakelj predstavila  debitantski roman „Belo se pere na 90“

Slovenačka književnica Bronja Žakelj ugošćena je u rezidenciji ambasadora Slovenije u Srbiji. Povod posete Beogradu bilo je predstavljanje njenog debitantskog romana „Belo se pere na 90“ u srpskom prevodu. Književnom susretu prisustvovali su predstavnici svih slovenačkih udruženja u Srbiji.

„Belo se pere na 90“ naziv je književnog prvenca slovenačke književnice Bronje Žakelj, koji polako i sigurno osvaja srca čitalačke publike širom regiona. U pitanju je romansirana autobiografija, a autorka ističe da je pri pisanju ovog dela pribegla autofikciji iz želje da sopstveno životno iskustvo sačuva od zaborava.

To je autobiografija, ja se u njoj obraćam svojoj majci. Ja sam izgubila majku kada sam imala 14 godina i prepričavam joj kako se prisećam vremena kada smo bile zajedno, i šta se sve dogodilo kada nje više nije bilo. Tako da je knjiga podeljena na dva dela ,rekla je autorka.

Prevod ovog savremenog slovenačkog romana na srpski jezik predstavljen je na književnoj večeri u rezidenciji ambasadora Slovenije u Srbiji, Damjana Berganta.

Meni je veoma drago da zajedno sa slovenačkim društvima možemo ovako nešto da priredimo. Ovaj događaj je veoma značajan skup, jer svi u Srbiji sada mogu da vide da je knjiga o kojoj govorimo, „Belo se pere na 90“ nešto zaista izvanredno , rekao je Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji, rekla je Irina Herak Savetnica za kulturu i medije Ambasade Slovenije u Beogradu.

Ja sam knjigu pročitala, naravno, na slovenačkom jeziku, i veoma me je dirnula. Bronju sam već poznavala, osećala sam da ta knjiga treba da se prevede na srpski jezik. Predložila sam kolegi iz „Lagune“ da razmisli o prevodu knjige, i to se i zaista desilo. Prevod je izdat u septembru prošle godine.

Događaju su prisustvovali predstavnici slovenačkih društava u Srbiji. Oni su imali priliku da razgovaraju sa autorkom, poslušaju nekoliko odlomaka iz romana i nabave potpisani primerak knjig, rekao je Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i predsednik Društva „Sava“.

Ovde su se i okupili predstavnici svih slovenačkih društava u Srbiji da bi prisustvovali ovom događaju i da bi se upoznali sa autorkom ove knjige.

Lepo je da se bavimo kulturom, u ovom vremenu koje je preopterećeno raznim drugim stvarima, lepo je da možemo da se posvetimo kulturi rekal je Dragomir Zupanc.

Prvi utisak koji steknu kada počnu da čitaju knjigu je mali otpor, mali strah da se ne uđe previše u sadržaj koji vrlo brzo navodi onog koji čita da se identifikuje sa junakinjom i da prođe celu tu porodičnu sagu

Debitantski roman Brone Žakelj, „Belo se pere na devedeset“ prvi put je objavljen 2018. godine. Ubrzo je postao veliki književni hit u Sloveniji, a u maju počinje snimanje filmske adaptacije ovog dela.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena