Yunet
 

Društvo

Održana promocija inkluzivnog obrazovanja u belocrkvanskoj školi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. maj 2024. • 15:14 •

Održana promocija inkluzivnog obrazovanja u belocrkvanskoj školi

U dvorištu Osnovne škole “Dositej Obradović” u Beloj Crkvi održana je promocija inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta Učimo svi zajedno koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ovaj događaj okupio je blizu pedesetak učesnika iz različitih lokalnih organizacija i institucija koji su zajednički oslikali slova i mural na jednom od zidova škole.

Osnovna škola “Dositej Obradović” iz Bele Crkve bila je domaćin svečane promocije inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta “Učimo svi zajedno” koji sprovode Ministarstvo prosvete, UNICEF i Evropska unija.

Nakon nastupa školskog hora, u dvorištu ove ustanove predstavljena je inkluzivna azbuka nakon koje su oslikana slova na zidu, uključujući i mural “Duga u mojim očima”. Ovom akcijom poslata je snažna poruka o važnosti međusobne podrške i zajedničkog učenja.

– Ovaj projekat daje tu mogućnost da shvatimo značaj zajedništva, da je svako dete posebno, da svako dete uči na svoj način, i da se mi kao predavači osvestimo i osnažimo da pristupimo svakom detetu onako kako je to najbolje za njega, kako bi došli do krajnjeg cilja – Učimo svi zajedno. Promocija je osmišljena tako da budu prisutni direktori škola, partneri u projektu – Dom za decu i omladinu, Centar za socijalni rad, predstavnici lokalne samouprave. Sa nama je bilo i Udruženje za decu sa posebnim potrebama “Pinokio” i Tehnička škola sa svojim direktorom. Tu su bili i roditelji i učenici sa svojim nastavnicima i ja sam veoma zadovoljna odzivom, rekla je Jasmina Turturea, učiteljica i koordinatorka projekta “Učimo svi zajedno”

Opština Bela Crkva ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom prosvete jer je inkluzivno obrazovanje od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

– Preko puta nas imamo prelepi regionalni inkluzivni centar čija je realizacija u toku i ovo je jedan logičan nastavak svega toga. Inkluzivno obrazovanje je nešto što je zaista bitno za našu lokalnu sredinu i smatrali smo da ćemo putem ovog projekta podići ovu osetljivu oblast na viši nivo. Sada smo u drugoj fazi projekta gde ćemo u Domu za decu i omladinu “Vera Radivojević”, koji ima osetljivu grupu dece o kojoj brine, u saradnji sa direktorom realizovati još sličnih aktivnosti. Deca su vrlo zadovoljna a to je i krajnji cilj projekta, ističe Darko Ostojić, Savetnik u Opštinskoj upravi i deo projektnog tima “Učimo svi zajedno”

Projekat “Učimo svi zajedno” vredan je 5 miliona evra bespovratne pomoći. Njime je obuhvaćeno 20 jedinica lokalnih samouprava, oko 10 odsto škola u Srbiji, i blizu 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena