Yunet
 

Kultura

Eva Husarik najstarija slikarka kovačičke naivne umetnosti koja i dalje stvara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. maj 2024. • 14:30 •

Eva Husarik najstarija slikarka kovačičke naivne umetnosti koja i dalje stvara

Eva Husarik je najstarija slikarka kovačičke naivne umetnosti koja i dalje stvara. Po rečima poznavalaca naive, ono na čemu gradi svoju prepoznatljivost jeste posvećenost naglašavanju detalja, naročito jarkocrvenom, roze ili plavom bojom, što njenim delima daje i veliku etnografsku vrednost. Za sobom ima više od 30 samostalnih nastupa u zemlji i širom sveta, a kolektivno je izlagala više od 300 puta.

Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsnu metropolu naive. Ovo malo selo duže od četrdeset godina zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno slikarstvom. Eva Husarik se slikanjem bavi več pola veka a motive na svojim radovima, uglavnom vedre, i dalje crpi iz svakodnevnog života. Kaže da je slikanje volela od malih nogu, članica Galerije navne umetnosti je postala sa 29 godina.

„Ja sam išla da obilazim izložbe naših slikara koji su uveliko slikali. Kad god sam čula da se otvara neka izložba u Domu kulture, ja sam svaki put otišla da vidim te radove i svaki put sam pomislila da bih i ja mogla ovako da naslikam. Sa 29 godina, naslikala sam prvu sliku ulje na platnu koja se zvala „Badnje veče“ i odnela sam sliku tadašnjim direktoru Galerije da pokažem šta sam naslikala. Te godine sam i postala član Galerije naivne umetnosti“, priseća se Eva Husarik.

Eva najčešće slika porodične svečanosti, krštenja, dečije igre, ali i čuvanje gusaka, rad u polju… Česti su bogati enterijeri sa mnogo vezenih jastuka, šarenih kreveta i zidova. Ono na čemu gradi svoju prepoznatljivost jeste što naglašava pojedine detalje, naročito jarkom crvenom, roze ili plavom bojom.

„Slovačku nošnju ja jako volim. Suknje naše, muške košulje vezene…to ja tako sa ljubavlju pravi. Kada počinjem da slikam neku suknju ili bluzu, jedva čekam da je završim da vidim kako će da ispadne. To je ta ljubav koju ja gajim prema našoj nošnji, tako da na svakoj slici ima devojčica, žena, starijih osoba koje mogu lepo da obučem“, objašnjava Eva Husarik.

Eva je do sada imala preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, a kolektivno je izlagala više od 300 puta.

„Zahvaljujući slikarstvu ja sam dosta putovala po Srbiji i inostranstvu. U našoj zemlji sam obišla mislim da sve kolonije koje su se organizovale, bila sam na Kipru tri puta i to je bilo veoma lepo iskustvo, u Slovačkoj sam takođe više puta bila. Da nisam bila slikarka, ništa u životu ovo ne bih doživela. Ne bih proputovala ni London, ne bih videla ni našu zemlju ni zemlje iz našeg okruženja. Te uspomene ću pamtiti celog svog života“, kaže Eva Husarik.

Za svoj dosadašnji rad dobila je veći broj priznanja. Jedno od njih je počasno priznanje za životno delo koje dodeljuje Aristokratsko udruženje Slovačke, kao i državno priznanje Slovačke Republike za značajan doprinos za razvoj kulture i umetnosti Slovaka u inostranstvu.

„Iz Slovačke se vraćam sa lepim utiscima. Ponosna sam što sam dobila taj orden. Drago mi je što se ovo moje stvaralaštvo priznaje kao da je dobro. Direktorka muzeja mi je jednom prilikom rekla da su moje slike jako dobre, ne samo lepe, nego i dobre“, istakla je Eva Husarik.

Prema mišljenju grupe podnosilaca kandidature, Husarikova je najviše državno priznanje Slovačke zaslužila za pola veka čuvanja tradicije i za prenošenje dobrog imena Slovaka, a time i Republike Slovačke po svetu. Ona, kako su naveli, više od 50 godina kroz svoje slike verno beleži prizore iz života slovačkog naroda i trenutno je najstarija slikarka kovačičke naivne umetnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena