Yunet
 

Turizam

Novi planovi za razvoj eko-turizma u SRP “Kraljevac”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. april 2024. • 15:12 •

Novi planovi za razvoj eko-turizma u SRP “Kraljevac”

Specijalni rezervat prirode Kraljevac primer je dobre prakse kada je reč o eko-turizmu u Srbiji. Već deceniju se u njemu organizuju Međunarodni volonterski kampovi. U ovom nekatnutom prirodnom blagu Deliblata pripremaju nove sadržaje za ljubitelje prirode i fotografije.

Eko-turizam ili održivi turizam postaje sve popularniji u svetu, ali se razvija i na našim područjima. U Specijalnom rezervatu prirode Kraljevac u Deliblatu se već godinama aktivno radi na razvoju najmlađe grane turizma. Dobar primer su volonterski kampovi, kaže upravnik „Kraljevca“, Aleksandar Sarmeš.

– To nam je opet jedan od prioriteta, radimo na tome kroz razne međunarodne volonterske kampove koje organizujemo od 2015. Organizovaćemo i ove godine u julu i avgustu mesecu Trinaesti međunarodni volonterski kamp. Doći će ljudi iz celog sveta koji će nam pomoći u samom razvoju eko-turizma obnavljanjem mobilijara, klupa, stolova, znakova, obeležavanjem tih pešačkih staza, rekao je Sarmeš za RTV Pančevo.

U planu je izgradnja dve čeke za posmatranje ptica na samom jezeru, čime će se ljubiteljima ptica i fotografije omogućiti da, u skladu sa načelima održivog turizma, bez ometanja živog sveta uživaju u prirodnim lepotama, objašnjava Sarmeš.

– Očekuje se da će se to realizovati ove godine i da već na jesen, može čak i da se otvori za Međunarodni dan posmatranja ptica, na prvi vikend u oktobru. Kad bismo sve to završili, omogućili bismo ljudima da to iskoriste i da naprave te prelepe fotografije, rekao je upravnik „Kraljevca“, Aleksandar Sarmeš.

Kraljevac i njegova neposredna okolina osvajaju posetioce lepotom netaknute prirode. Mesto Deliblato posebno je po dva veoma različita specijalna rezervata, Kraljevcu i Deliblatskoj peščari, navodi ekolog, Milica Živković.

-Pored jezera, koje je fenomenalno, koje, kao i Vlasinsko jezero ima takozvana plutajuća ostrva, koja su veoma interesantna, ovo mesto ima i velike pašnjake sa različitim vrstama, tekunicama… Dakle, ima nekoliko vrsta različitih eko-sistema koje vredi videti, i zato vredi doći u Deliblato, istakla je Milica Živković.

Specijalni rezervat prirode Kraljevac prostire se na 264 hektara i obuhvata vodotok jezera Kraljevac, i još dve prostorne celine: Spasovinu i Obzovik. Ljubiteljima prirode pruža izvanredne mogućnosti za sportski ribolov, pešačenje, fotografisanje. Ujedno je i jedinstvena učionica na otvorenom za đake, studente i istraživače.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena