Yunet
 

Zdravlje

Depresija kod mladih česta pojava

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. april 2024. • 11:00 •

Depresija kod mladih česta pojava

Depresija kao manifestacija je sve učestalija kako u svetu tako i kod nas a pogotovu kod mladih osoba. Nijedan oblik neraspoloženja ne treba ignorisati. Ipak je važno razgraničiti kada je loše raspoloženje opravdano nazvati depresijom, a kada ne, s obzirom na to da se ovaj termin u svakodnevnom govoru često olako upotrebljava. To dodatno može imati negativne posledice po osobu koja se oseća loše.

Veliki problem kod današnjih generacija je to što mnogo vremena provede uz mobilne telefone i račune, koje mladi doživljavaju kao sigurniju komunikaciju u kojoj nema suočavanja ni emocija, navela je Dostić Marija psihilog.

Sa depresijom dete ne može i ne mora da se izbori samo, a sasvim je razumljivo i da se ni roditelji ne osećaju dovoljno spremnim da mu u tom specifičnom stanju pomognu. Profesionalna pomoć psihologa ili psihijatra je veoma korisna i važna, kako za dete, tako i za celu porodicu. Naročito ukoliko se koren problema nalazi upravo kod kuće. Sem toga, odgovarajuće stručno lice znaće kako da na pravi način priđe detetu, a i detetu može biti lakše da otvoreno razgovara sa nekim ko nije direktno povezan sa problemom, zaljučuje Dostić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena