Yunet
 

Društvo

Obeležena slava hrišćanske zajednice u Pivnicama

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. februar 2024. • 00:00 •

Obeležena slava hrišćanske zajednice u Pivnicama

Uoči praznika Sretenja Gospodnjeg, u sredu 14. februara 2024. godine, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Pivnicama, večernje je služio protojerej Petar Bikar, paroh pivnički.

Posle bogosluženja je izvršen čin blagosiljanja slavskih darova koje je pripremila Daniela Lazarov, kuma ovogodišnje slave članicâ Pravoslavne hrišćanske zajednice u Pivnicama. Zalog kumstva za sledeću godinu preuzela je Ljiljana Novaković. Na dan praznika, svetu Liturgiju je služio prota Petar, a prisustvovale su članice Pravoslavne hrišćanske zajednice, kao i gosti iz Novog Sada.

Pravoslavnu hrišćansku zajednicu u Pivnicama je osnovao blaženog spomena sveštenik Svetozar Šećerov, paroh pivnički, na praznik Prepodobne majke Paraskeve, 14/27. oktobra 1950. godine. Sledeće godine članice su izabrale praznik Sretenja Gospodnjeg za svoju slavu. Rad zajednice je obnovljen 1986. godine, a drugi put 2023. godine. Članice zajednice se trude da nastave onim putem kojim su išle njihove bake i prabake, služeći usrdno Bogu i rodu.

Izvor i foto: Eparhija Bačka ( eparhijabacka.info)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena