pobednica-54-festivala-poezije-mladih-viktorija-cosic
instagram
 
instagram

Kultura

Pobednica 54. Festivala poezije mladih Viktorija Ćosić

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 30. maj 2022. • 15:16 •

Pobednica 54. Festivala poezije mladih Viktorija Ćosić Foto: TV Bačka

Ove godine na adresu Festivala poezije mladih pristigla su 84 rukopisa mladih pesnika. Žiri je izabrao deset najboljih autora koji su svoju poeziju predstavili na Završnoj večeri Festivala. Već 54 godine ova manifestacija okuplja mlade stavraoce i njihove starije kolege, čemu najbolje svedoči jedan od osnivača Festivala i predsednik žirija, pesnik Pero Zubac. Ovogodišnji pobednik je Beograđanka Viktorija Ćosić koja se izdvojila svojom poetikom i već sada zrelim pesništvom.

Žiri, koji su pored Zupca sačinjavali još Snežana Nikolić i Goran Labudović Šarlo, je odlučio da treću nagradu dodeli Andriji Radoviću iz Podgorice. Ciklusom od deset pesama drugu nagradu Festivala zavredila je Tamara Pantović iz Kragujevca. Na Festivalu se priznanjem “Stanko Simićević” nagrađuje i najmlađi učesnik. To je ove godine Aleksandra Papović iz Nikšića. Manifestaija je i ovog puta osim mladih okupila i istaknute knijževnike što je čini jednim od nabrojnijih pesničkih susreta u regionu. Odziv pesnika je garancija njenog trajanja i kvaliteta.

Domaćinima sada ostaje da sledeći festival, kada će se navršiti mali jubilej od 55 godina trajanja, obeleže na dostojan način i kako ova manifestacija zavređuje. Jer samo kada se uzme u obzir plejada autora koji su prošli kroz Vrbas i Festival poezije mladih, jasno je koliki je njegov značaj u okvirima srpske i nekadašnje jugoslovenske književnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad