instagram
 
instagram

Kultura

U Zmajevu dodeljena Književna nagrada „Aleksije Vezilić“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 19. septembar 2022. • 13:44 •

U Zmajevu dodeljena Književna nagrada  „Aleksije Vezilić“ Foto: TV Bačka

U Zmajevu je upriličena svečanost povodom dodele Književne nagrade „Aleksije Vezilic“. Nagrada je ustanovlejna prošle godine na inicijativu Udruženja građana „Aleksije Vezilić“. Zadatak ovog udruženja je da promoviše delo i vrednost književnika rođenog u Zmajevu u drugoj polovini osamnaestog veka. U svečanoj sali Mesne zajednice Zmajevo svečansot je počela poezijom. Svoje stihove predstavili su pesnik Blagoje Baković, ovogodišnji predsednik žirija za dodelu nagrade. Zatim su nastupili njegov kolega Miroslav Aleksić, prošlogodišnji i prvi laureat ove kjniževne nagrade, kao i specijalni gost Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Prisutnima se obratio i član organizaconog odbora Duško Ćutilo istakavši da je Udruženje „Aleksije Vezilić“ formirano i sa ciljem negovanja kulture i očuvanja srpskog jezika. O Veziliću kao „ocu srpskog učenog stihotvorstva“ govorio je istoričar Ilija Petrović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade, pesnik Slavomir Saša Nišavić celokupnim stvaralaštvom pa i svojom poslednjom knjigom „Gavranov hleb“ na Vezilićevom je tragu. Nagradu mu je uručila predsednica Udruženja Marija Milinić. Pesnik Nišavić je prisutan u srpskoj poeziji već više decenija.

Kredo svog pisanja Nišavić je predstavio govoreći svoju poeziju. Njegovim stihovima dominiraju teme zavičaja, nihilizma i beznađa savremenog sveta i običnog čoveka u takvom svetu prinuđenog da se odrekne tradicije, Boga i vere u bolji svet. Slavomir Saša Nišavić, rođen je 1959. godine u Bijelom Polju. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini i Novom Sadu. Član je Društva književnika Vojvodine i Društva književnika Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena