Kultura

U Zmajevu dodeljena Književna nagrada „Aleksije Vezilić“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 19. septembar 2022. • 13:44 •

U Zmajevu dodeljena Književna nagrada  „Aleksije Vezilić“ Foto: TV Bačka

U Zmajevu je upriličena svečanost povodom dodele Književne nagrade „Aleksije Vezilic“. Nagrada je ustanovlejna prošle godine na inicijativu Udruženja građana „Aleksije Vezilić“. Zadatak ovog udruženja je da promoviše delo i vrednost književnika rođenog u Zmajevu u drugoj polovini osamnaestog veka. U svečanoj sali Mesne zajednice Zmajevo svečansot je počela poezijom. Svoje stihove predstavili su pesnik Blagoje Baković, ovogodišnji predsednik žirija za dodelu nagrade. Zatim su nastupili njegov kolega Miroslav Aleksić, prošlogodišnji i prvi laureat ove kjniževne nagrade, kao i specijalni gost Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Prisutnima se obratio i član organizaconog odbora Duško Ćutilo istakavši da je Udruženje „Aleksije Vezilić“ formirano i sa ciljem negovanja kulture i očuvanja srpskog jezika. O Veziliću kao „ocu srpskog učenog stihotvorstva“ govorio je istoričar Ilija Petrović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade, pesnik Slavomir Saša Nišavić celokupnim stvaralaštvom pa i svojom poslednjom knjigom „Gavranov hleb“ na Vezilićevom je tragu. Nagradu mu je uručila predsednica Udruženja Marija Milinić. Pesnik Nišavić je prisutan u srpskoj poeziji već više decenija.

Kredo svog pisanja Nišavić je predstavio govoreći svoju poeziju. Njegovim stihovima dominiraju teme zavičaja, nihilizma i beznađa savremenog sveta i običnog čoveka u takvom svetu prinuđenog da se odrekne tradicije, Boga i vere u bolji svet. Slavomir Saša Nišavić, rođen je 1959. godine u Bijelom Polju. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini i Novom Sadu. Član je Društva književnika Vojvodine i Društva književnika Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad