instagram
 
instagram

Servisne informacije

Zaštita vodomera i vodovodnih instalacija neophodna u zimskom periodu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. decembar 2022. • 13:30 •

Zaštita vodomera i vodovodnih instalacija neophodna u zimskom periodu Foto: TV Bačka

Niske temperature mogu da prouzrokuju smrzavanje i velika oštećenja uređaja za merenje vode, kao i vodovodnih instalacija, te ih je neophodno na vreme toplotno zaštititi. Zaštita brojila, u skladu sa važećim propisima, obaveza je korisnika.

Propisno postavljena brojila nalaze se izvan zone smrzavanja posebno ako je vodomerno okno poklopljeno, dok ostale vodomere treba adekvatno zaštititi. Skloništa u kojima se nalaze merni uređaji treba da budu suva, a sam vodomer potrebno je izolovati daskama, stiroporom, kamenom vunom ili slamom kako bi se predupredilo pucanje uređaja. Posebno treba zaštititi metalne poklopce na šahtama.

Vodomeri i cevi najčešće smrzavaju na mestima gde su instalacije najpliće zakopane, kao i u zidovima objekata koji se ne greju. Predlaže se ugradnja zimskih slavina i ispuštanje vode iz cevi u objektima koji se ne koriste.

„Da bi se zaštitile spoljašnje, odnosno, vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa ili nekih drugih izdvojenih objekata, neophodno je u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil namenjen za ovaj deo mreže. Unutrašnje instalacije najbolje se štite zagrevanjem prostorija, jer ukoliko se voda u njima zaledi, može doći do pucanja cevi. Kada su u pitanju objekti koji se ne koriste tokom zime, kao vikendice na primer, kako bi se izbegla eventualna šteta, potrebno je da vlasnici ispuste vodu iz sistema“ , savetuje poslovođa održavanja vodovodne mreže u PJ „Vodovod i kanalizacija“ Zvonko Dimitrov.

U slučaju oštećenja usled smrzavanja najčešće dolazi  do havarije koja negativno može da se odrazi na utrošk vode, pa samim tim i na povećane račune. Troškove zamene, servisiranja i baždarenja oštećenih vodomera, u ovom slučaju, snosi korisnik.

Kvar je potrebno prijaviti dežurnim službama u PJ „Vodovod i kanlizacija. Za sve informacije u vezi s ovom temom, potrošači mogu pozvati broj telefona 021/706 575 ili 021/706 085.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena