Servisne informacije

Zaštita vodomera i vodovodnih instalacija neophodna u zimskom periodu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. decembar 2022. • 13:30 •

Zaštita vodomera i vodovodnih instalacija neophodna u zimskom periodu Foto: TV Bačka

Niske temperature mogu da prouzrokuju smrzavanje i velika oštećenja uređaja za merenje vode, kao i vodovodnih instalacija, te ih je neophodno na vreme toplotno zaštititi. Zaštita brojila, u skladu sa važećim propisima, obaveza je korisnika.

Propisno postavljena brojila nalaze se izvan zone smrzavanja posebno ako je vodomerno okno poklopljeno, dok ostale vodomere treba adekvatno zaštititi. Skloništa u kojima se nalaze merni uređaji treba da budu suva, a sam vodomer potrebno je izolovati daskama, stiroporom, kamenom vunom ili slamom kako bi se predupredilo pucanje uređaja. Posebno treba zaštititi metalne poklopce na šahtama.

Vodomeri i cevi najčešće smrzavaju na mestima gde su instalacije najpliće zakopane, kao i u zidovima objekata koji se ne greju. Predlaže se ugradnja zimskih slavina i ispuštanje vode iz cevi u objektima koji se ne koriste.

„Da bi se zaštitile spoljašnje, odnosno, vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa ili nekih drugih izdvojenih objekata, neophodno je u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil namenjen za ovaj deo mreže. Unutrašnje instalacije najbolje se štite zagrevanjem prostorija, jer ukoliko se voda u njima zaledi, može doći do pucanja cevi. Kada su u pitanju objekti koji se ne koriste tokom zime, kao vikendice na primer, kako bi se izbegla eventualna šteta, potrebno je da vlasnici ispuste vodu iz sistema“ , savetuje poslovođa održavanja vodovodne mreže u PJ „Vodovod i kanalizacija“ Zvonko Dimitrov.

U slučaju oštećenja usled smrzavanja najčešće dolazi  do havarije koja negativno može da se odrazi na utrošk vode, pa samim tim i na povećane račune. Troškove zamene, servisiranja i baždarenja oštećenih vodomera, u ovom slučaju, snosi korisnik.

Kvar je potrebno prijaviti dežurnim službama u PJ „Vodovod i kanlizacija. Za sve informacije u vezi s ovom temom, potrošači mogu pozvati broj telefona 021/706 575 ili 021/706 085.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad